FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Ziemniaczana zapiekanka po francusku
   bitedelite   28.02.12, 16:06 zarchiwizowany
Wydaje się, że to takie proste, chłopskie wręcz jedzenie ale smakuje i prezentuje się
naprawdę wyśmienicie.

PRZEPIS:

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
łyżka masła
100g startego sera żółtego
75 ml śmietany kremówki
250 ml bulionu
pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.
2. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i natrzeć przekrojonym czosnkiem. Cebulę
pokroić i zeszklić na maśle razem z pozostałym ząbkiem czosnku. Dodać śmietanę, ser i
przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
3. W naczyniu układać warstwami ziemniaki i zalewać masą serową. Na końcu całość zalać
bulionem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 175st C przez godzinę, aż ziemniaki będą
na wierzchu ładnie zrumienione.



--
www.bitedelite.pl

  Re: Ziemniaczana zapiekanka po francusku
   ultraviolet6   03.03.12, 14:33 zarchiwizowany
Ładnie to wygląda i pewnie jest pyszne, aczkolwiek ja chyba wolę zapiekanki z
większą ilością dodatków ;)

  Re: Ziemniaczana zapiekanka
   joko5   03.03.12, 17:33 zarchiwizowany
Nie wiem jak moją można nazwać, ale ja dodaję do takiej zapiekanki warzywa na
parze: marchewki, brokuły, groszek i fasolkę oraz dobrze usmażonego
kurczaka-filety z cebulą. Zapiekanka jest przepyszna. Pilnuję aby cebula była
zrumieniona (powolne smażenie) , taka na słodko, jeśli się przypali będzie
niestety gorzka.
--
Jeśli mężczyzna jest gotowy na wszystko dla kobiety, znaczy, że jest w niej
zakochany.
Jeżeli kobieta jest gotowa na wszystko dla mężczyzny, znaczy, że go urodziła.

  Re: Ziemniaczana zapiekanka
   joko5   03.03.12, 17:33 zarchiwizowany
Oczywiście wszystko razem zapiekam.
--
Jeśli mężczyzna jest gotowy na wszystko dla kobiety, znaczy, że jest w niej
zakochany.
Jeżeli kobieta jest gotowa na wszystko dla mężczyzny, znaczy, że go urodziła.

  pyszna potrawa,a ja daję surowe warzywa
   znana.jako.ggigus   03.03.12, 20:01 zarchiwizowany
- brokuł, mrożony groszek i fasolę - do środka. W ten sposób omijam bulion
warzywny.
I jeszcze cebulę mieszam z porem.
Pycha, coś podobnego jadłam w Belgii.

Dzięki serdeczne za przepis i inspirację!!
--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
your lover - Jarvis Cocker.

  Re: Ziemniaczana zapiekanka po francusku
   bitedelite   08.03.12, 19:42 zarchiwizowany
w tym przypadku mniej to więcej ale wg upodobań, śmiało można eksperymentować traktując ten
przepis jako bazę i dodawać ulubione dodatki




--
www.bitedelite.pl

  Prawie dauphinoise! :)
   pani.serwusowa   09.03.12, 14:26 zarchiwizowany
Tez sie zgadzam, ze mniej znaczy wiecej. :) Robie dauphinoise dosc czesto i bez
sera. :) To jest tak pyszne, ze moge jesc jako samodzielne danie, ale
rzeczywiscie sprawdza sie zamiast radycyjnych ziemniakow jako dodatek -
zapychacz. :)
--
Zmysły w kuchni

  o a tutaj fajne uzupełnienie
   znana.jako.ggigus   03.03.12, 20:07 zarchiwizowany
www.youtube.com/watch?v=1kvYYbnvzkk&feature=youtu.be
z obok przepisu na wołowinę: czarnuszka, liść laurowy. Ja następnym razem dodam
majeranku.

Jeszcze raz serdeczne dzięki za przepis!
--
’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
your lover - Jarvis Cocker.

  Re: Ziemniaczana zapiekanka po francusku
   souzie4   09.03.12, 11:50 zarchiwizowany
Co tydzień robie zapiekankę z pyrek i sera. Kto by pomyślał, że to po francusku! Muszę
mężowi to powiedzieć!

  Re: Ziemniaczana zapiekanka po francusku
   anty-malgo   10.03.12, 12:45 zarchiwizowany
wygląda bardzo apetycznie, muszę koniecznie zrobić, dziękuję za przepis !
--
Gosia
w czasie wolnym

  nic dodac nic ujac, cudne
   mhr2   10.03.12, 12:53 zarchiwizowany
bitedelite napisała:

> Wydaje się, że to takie proste,

  Re: Ziemniaczana zapiekanka po francusku
   kajuga   12.03.12, 15:21 zarchiwizowany
Mam pytanie: czy zapiekamy pod przykryciem?

  Re: Ziemniaczana zapiekanka po francusku
   bitedelite   12.03.12, 18:49 zarchiwizowany
nie jest to konieczne, ja piekłam w piekarniku z termoobiegiem i nie przykrywałam,
robiła się złocista skorupka na wierzchu i nic się nie przypaliło
--
www.bitedelite.pl

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd