FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Długo duszona wieprzowina na sposób francuski

Dzień dobry,

Bardzo długo nie umieszczałam swoich przepisów w Galerii Potraw, ale
przyglądałam się z boku, więc proszę o wyrozumiałość :-)

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na wolno gotowaną wieprzowinę z winem i
owocami jałowca. Przepis zaczerpnęłam z książki Elizabeth David "French
Provincial Cooking" - więcej zdjęć możecie znaleźć na blogu (robiłam
je w pośpiechu, tacy byliśmy głodni!), tutaj jest też filmik na YT z przygotowania. .

Przepis jest dość prosty, praktycznie bezobsługowy i nam bardzo ta wieprzowina
smakowała - może komuś się przyda.


Wieprzowina duszona - francuska kuchnia prowincjonalna.

Zmodyfikowany przepis z książki Elizabeth David French Provincial Cooking

Uwaga: jest to danie jednogarnkowe, więc można spokojnie modyfikować proporcje.

Składniki:

- polędwiczki wieprzowe, 6 sztuk (około 400g)

- przyprawy: pół łyżeczki ziaren jałowca i pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

- 5 cebul, pokrojonych w piórka

- kilka ząbków czosnku, obranych

- 3 duże ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki

- listki laurowe

- kilka ziarenek ziela angielskiego

- łyżeczka czarnuszki

- szklanka czerwonego lub białego wina

- łyżeczka soli morskiej

- sól i pieprz do smaku

+ olej do smażenia ? ja używam klarowanego masła.

Przygotowanie:

Polędwiczki nacinamy ukośnie, tak, aby jednak nie przeciąć (zobacz jak to
robię na filmiku kulinarnym). W nacięcia wkładamy pieprz oraz jałowiec (można
dodać też np. kawałeczki czosnku, zioła prowansalskie etc.)

W naczyniu z grubym dnem (ja robiłam to w tym, w którym potem gotowałam)
rozgrzewamy olej. Podsmażamy polędwiczki z obydwu stron, wyciągamy je z naczynia.

Jeśli trzeba, dodajemy masła do smażenia i podsmażamy cebulę przez około 3-4
minuty. Połowę cebuli odkładamy na bok.

Na pozostałej cebuli układamy plasterki ziemniaków, liście laurowe,
czarnuszkę, ziele angielskie, polędwiczki, czosnek, cebulę i znów plasterki
ziemniaków ? tak na zmianę. Dobrze, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków.

Uwaga! Każdą warstwę solimy.

Zalewamy winem.

Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny (to zależy od jakości mięsa i
grubości polędwiczek).

Cebulka zrobi się słodkawa, a mięso miękkie.

Smacznego!
--
Ziołowy Zakątek

Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - atria_claudia 29.02.12, 11:54    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - kwiatek_leona 02.03.12, 20:44    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - dumb.waitress 02.03.12, 22:00    
na zdjęciu ktoś nalewa danie, - znana.jako.ggigus 03.03.12, 12:13    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - tralalumpek 03.03.12, 19:58    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - krysia2000 03.03.12, 21:10    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - am55 04.03.12, 17:48    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - msdoubt 05.03.12, 19:24    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - szadoka 06.03.12, 15:22    
a ja sobie mysle,ze..2 godziny to nawet na lopatke - senin1 07.03.12, 11:15    
Re: a ja sobie mysle,ze..2 godziny to nawet na lo - krysia2000 10.03.12, 09:40    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - bebiak 16.03.12, 19:36    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - kk345 17.03.12, 18:09    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - manatka 19.03.12, 14:47    
Re: Długo duszona wieprzowina na sposób francuski - ag.gu 17.03.12, 19:47    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd