FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i morelach

Zdjęcie takie sobie, ale do łold pres foto nie startuję, więc powinno starczyć.

Zdycham właśnie z przejedzenia i czuję, że powinnam się położyć, ale w ramach obietnicy
oraz szerzenia niezdrowej mody na marokańskie czuję się w obowiązku podzielić
następnym "klasycznym" przepisem na tażyna. Kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami był
kilka dni temu u Maałgoshki, wołowinę z figami i migdałami pokazywałam też już, pozostał
zatem tażyn owczy. Berberyjski zostawię wegetariankom, a potem, o ile czas i nastrój
pozwolą, pokatuję kuskusami i seffą. A deserki na deser.

To był obiad na cztery żarłoczne osoby, choć najadłoby się i sześć.

Poszło:

- gicz jagnięca jedna (można też łopatkę, jak najbardziej);
- 3 średnie cebule;
- po małym pęczku naci pietruszki oraz kolendry (tak, tym razem świeżą kolendrę dałam);
- półtora łyżki oliwy (olej arganowy byłby lepszy, ale kogo na to stać?)
- sól i pieprz oraz przyprawy:
- cynamon;
- utłuczone ziarna kolendry;
- utłuczone ziarna kminu;
- sproszkowany imbir;
- kurkuma;
- szczypta szafranu;
- do tego ok 200 g suszonych śliwek (mogą być też rodzynki);
- mniej więcej tyle samo suszonych moreli;
- chlust wody z kwiatu pomarańczy;
- szklanka wody;
- sok z cytryny;
- 2 łyżki cukru;
- a do dekoru podprażony sezam i podprażone płatki migdałowe.

Chyba o niczym nie zapomniałam.

Wykonanie:

Gnata w giczy zluzowałam i zostawiłam w środku. Podskórną tkankę tłuszczową
usunęłam, bo wyjątkowe spaślaki w tym roku po polach Curragh biegały. Można
oczywiście mięso pociąć w porcje gulaszowe, ale raz, że mi się nie chciało, a dwa, wolę
przy stole porcjować gościom, żeby widzieli skutki długiego duszenia najbardziej opornych
nawet sztuk. Jak kto woli. Mięso posoliłam i popieprzyłam.

Cebulę pokroiłam w cienkie krążki. Na dno tażyna (dużego, w rozmiarze rodzinnym, a nie
kawalerskim, jak przy poprzednich prezentacjach) wlałam oleum i na to porozkładałam
cebulę. Tak rozłożona cebula stanowi podkładkę dla porcji mięsa, co pozwala zapobiec
jego przywarciu do dna przy kilkugodzinnym duszeniu (na ogniu, palniku, czy blacie, nie w
piekarniku). Pietruszkę z kolendrą posiekałam i dwiema trzecimi obsypałam cebulę.
Zalałam wodą, w której pierwej rozprowadziłam 2/3 mieszanki przypraw. Na to położyłam
mięso, które następnie oprószyłam resztą mieszanki. Przykryłam przykrywką, ogień na
3,5/10 mocy i sobie poszłam, do innych spraw. Tak na 3, może 4 godzinki.

Po tym czasie w rondelku nastawiłam wodę podkręconą chlustem wody kwiatowej i kiedy
się zagotowała, wrzuciłam do niej suszone owoce. Gotowałam jakieś 5 minut, tak tylko,
żeby zmiękły i napęczniały. Odkryłam pokrywkę, do utworzonego na dnie sosu dolałam
posłodzonego soku z cytryny, a następnie poukładałam w nim owoce. Przykryłam
ponownie, ale nie całkowicie, żeby sos odparował i dusiłam dalej, jeszcze jakieś 3
kwadranse. W międzyczasie upiekłam chlebki, pojechałam po gościa, nakryłam do stołu,
otworzyłam wino, wypiłam kawkę, podrapałam się po plecach, podprażyłam sezam i
migdały. Tuż przed wjazdem tażyna na stół, udekorowałam danie w.w. sezamem,
migałami oraz resztką posiekanej zieleniny.

Podawałam z chlebem oraz (ok, przyznaję się) kuskusem błyskawicznym.

Zniknęło wszystko. Nawet gnat, ale to już sprawka Spajkiego.

Ktokolwiek uważa, że prawie 5h powolnego duszenia to maltretowanie mięsa, tego
zapraszam serdecznie na moją wieś na przyjacielski cookoff. Trzeba własnymi palcami
skubnąć takie mięso, żeby przekonać się, że nóż i widelec to są przereklamowane
wynalazki.

--
To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.

Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i morelach - krysia2000 11.03.12, 00:39    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - maalgoshka 11.03.12, 01:27    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - krysia2000 11.03.12, 09:41    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - tralalumpek 11.03.12, 10:10    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - krysia2000 11.03.12, 10:52    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - coralin 11.03.12, 11:21    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - buka007 11.03.12, 08:49    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - szopen_cn 11.03.12, 11:23    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - maalgoshka 13.03.12, 22:55    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - krysia2000 13.03.12, 23:54    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - maalgoshka 14.03.12, 00:48    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - krysia2000 14.03.12, 10:54    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - pani.serwusowa 14.03.12, 11:43    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - krysia2000 14.03.12, 12:25    
Re: Tażyn z jagnięciny w suszonych śliwkach i mor - maalgoshka 14.03.12, 13:00    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd