FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Makaron ze szpinakiem

Zdjęcie brzydkie, ale żarełko dobre dla smakoszy szpinaku i serów pleśniowych ;)

Składniki:
porcja ulubionego makaronu ? kokardki, łazanki, wstążki (ok. 100 g suchego makaronu na
osobę)
szpinak rozdrobniony mrożony w kulkach (brykietach, piramidkach) ? 5 szt. na osobę
ser lazur - 1/4 stugramowego opakowania na osobę,
1-2 ząbki czosnku ? na osobę,
masło - 1/4 stugramowego opakowania na osobę,
sól, pieprz ? wg uznania, raczej nie za dużo bo ser jest słony

W rondelku rozgrzać połowę masła, dodać szpinak, cieniutko pokrojony czosnek, posolić,
popieprzyć. Lekko podgrzewać pod przykryciem i kilka razy zamieszać, aż szpinak się
rozmrozi i poddusi z czosnkiem i przyprawami.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i odcedzić.

W większym rondlu z pokrywką rozgrzać drugą połowę masła i na bardzo małym ogniu
dodać ugotowany i odcedzony makaron, szpinak i drobno skrojony ser pleśniowy.
Przykryć pokrywką na ok. 1 min., po czym dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści i
makaron połączy się z masą szpinakowo-serową. Wyłożyć na talerze i zajadać

Na talerzu można jeszcze dorzucić trochę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów,
lub oliwek, i posypać startym parmezanem.

--
Plecy po których cię klepią kończą się tyłkiem, w który możesz dostać kopa ;-)

Makaron ze szpinakiem - jo.ann 11.03.12, 18:52    
Re: Makaron ze szpinakiem - kaskahh 12.03.12, 08:43    
Re: Makaron ze szpinakiem - daxter 12.03.12, 10:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd