FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Batoniki musli

Chrupiace, karmelowe i dodajace energii.

100g platkow owsianych (uzylam blyskawicznych)
50g calych orzechow laskowych
50g rodzy/nek/kow
50g wiorkow kokosowych
50g platkow kukurydzianych
25g masla
50g brazowego cukru
50g miodu

ok. 50ml soku jablkowego

Maslo, cukier i miod wrzucic do garnka, gotowac przez 3-4 minuty az masa lekko sie
skarmelizuje, nastepnie dodac wszystkie suche skladniki i dokladnie wymieszac, dodac sok
jablkowy, zdjac z palnika. Naczynie zaroodporne lub blaszke o wymiarach 20x20cm
wylozyc papierem do pieczenia, przelozyc mase, dokladnie i dosc mocno docisnac dlonmi.
Wstawic do pieca nagrzanego do 150°C i piec przez pol godziny, wyjac i dokladnie
wystudzic, nastepnie ostrym nozem pokroic na "batony". W szczelnym pojemniku mozna
je przechowywac do 2 tygodni.

Zamiast orzechow mozna dodac migdaly, rodzynki mozna zastapic posiekanymi suszonymi
morelami lub zurawina. Ogolnie mozna zmieniac skladniki, wazne aby bylo ich 300g i w tym
100g platkow.

Smacznego!

Batoniki musli - sylwia1607 14.04.12, 17:31    
Re: Batoniki musli - sylwia1607 14.04.12, 17:32    
Re: Batoniki musli - daxter 14.04.12, 18:48    
Re: Batoniki musli - ania_m66 14.04.12, 23:07    
Re: Batoniki musli - yoanka 23.04.12, 10:43    
Re: Batoniki musli - sylwia1607 23.04.12, 21:38    
Re: Batoniki musli - yoanka 24.04.12, 08:41    
Re: Batoniki musli - ajer2 23.04.12, 23:22    
same zdrowosci, minimalnie - mhr2 29.04.12, 11:54    
Re: Batoniki musli - alinka_li 04.05.12, 12:42    
Re: Batoniki musli - b-b1 03.05.13, 11:38    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd