FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pancakes (pankejki)

Składniki (na około 25 placków):

3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1/4 szklanki (około 4 łyżki) oleju
3 szklanki maślanki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jajka (roztrzepane)

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać trzepaczką do połączenia w
jedną masę (nie mieszać zbyt długo). Smażyć na patelni posmarowanej masłem, na
średnim ogniu. Mi na jednego pankejka wchodzi mniej więcej pół chochli od
zupy, ale wielkość można dostosować do swoich potrzeb. Smażyć z jednej strony,
aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi nie będą surowe, następnie
przewrócić delikatnie na drugą stronę i dosmażyć na złoto. Odkładać najlepiej
na podgrzany talerz, żeby nie traciły temperatury (albo od razu zjadać) :)

Smacznego!
--
ilenia
piekarnik.blox.pl

Pancakes (pankejki) - ilenia 26.04.12, 10:47    
Re: Pancakes (pankejki) - ania_m66 26.04.12, 11:46    
Re: Pancakes (pankejki) - ilenia 26.04.12, 12:05    
Re: Pancakes (pankejki) - alinka_li 26.04.12, 12:07    
Re: Pancakes (pankejki) - ilenia 26.04.12, 12:13    
Re: Pancakes (pankejki) - rozyczko 26.04.12, 17:05    
uwielbiam, - mhr2 27.04.12, 13:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd