FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Wytrawny sernik

Przyznam , że jeszcze czegoś takiego nigdzie nie spotkałem i wydaje mi się, że
wymyśliłem coś wielce oryginalnego:)) Ale znając życie za chwilę zostanę
sprowadzony na ziemię:)

Przygotowanie:

Na spód. Zmielone orzechy zmieszać z mąką i solą, dodać pokrojone w kostkę
zimne masło i utrzeć na drobne gródki. Dodać żółtko, łyżkę zimnej wody, szybko
zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 40 min. Po tym
czasie ciasto rozwałkować i umieścić na dnie tortowej formy do pieczenia,
zawijając lub też nie na boki (kwestia czysto estetyczna. Ponakłuwać widelcem,
wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć i piec (180C) ok. 10 min. Następnie
zdjąć papier i piec jeszcze 5-10 min, do momentu aż lekko się zrumieni.
Odstawić do wystygnięcia.
Na masę serową. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawić żeby
się namoczyła. Ricottę z gorgonzolą połączyć ze sobą powoli ucierając. Selera
naciowego obrać z włóknistych części, pokroić na niewielkie kawałki i
zmiksować w blenderze na gładko.
Można też nie do końca miksować selera, tak aby pozostały jego większe
kawałki, które będą delikatnie chrupać podczas jedzenia. Powstałą papkę dodać
do masy serowej wraz ze zmielonym orzechami włoskimi i namoczoną uprzednio
żelatyną rozpuszczoną w podgrzanej śmietanie. Całość posolić do smaku i lekko
popieprzyć.
Formę w której piekliśmy spód wyłożyć folią spożywcza zawijając brzegi na
zewnątrz, a następnie umieścić w na jej dnie krążek upieczonego i wystudzonego
spodu orzechowego.
Wyłożyć masę serową na wierzch ciasta, wygładzić i schować do lodówki na
ładnych parę godzin, a dla pewności żeby stężało najlepiej na całą noc. Po
wyjęciu z lodówki zdjąć folię i ozdobić winogronami, orzechami lub kawałkami
selera naciowego.


Składniki na formę ok. 22 -25 cm:

kruchy spód orzechowy:

80g pszennej mąki razowej
80g zwykłej mąki pszennej
50g mielonych orzechów włoskich
100g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli

masa serowa:

700 g ricotty lub innego delikatnego drobno mielonego białego sera
ok. 200 250g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
10g żelatyny
1/3 kubka słodkiej śmietany
3 spore łodygi selera naciowego
garść zmielonych włoskich orzechów
sól, pieprz

www.blogger.com/stats2.g?blogID=1213848034798272821
--
pookcook.blogspot.com

Wytrawny sernik - pookcook 26.05.12, 02:51    
Re: Wytrawny sernik - mona_mayfair 26.05.12, 09:21    
Re: Wytrawny sernik - pani.serwusowa 26.05.12, 12:09    
czy to wazne, - mhr2 26.05.12, 13:03    
Re: Wytrawny sernik - ania_m66 26.05.12, 13:48    
Re: Wytrawny sernik - pookcook 27.05.12, 23:57    
Re: Wytrawny sernik - nobullshit 26.05.12, 17:58    
Re: Wytrawny sernik - a74-7 26.05.12, 21:27    
Re: Wytrawny sernik - pookcook 27.05.12, 23:59    
Re: Wytrawny sernik - inaa1 27.05.12, 19:01    
Re: Wytrawny sernik - pookcook 28.05.12, 00:00    
Re: Wytrawny sernik - kocila 28.05.12, 10:41    
Był taki: - cipcipkurka 29.05.12, 20:24    
Sernik wytrawny - daxter 01.06.12, 11:50    
Re: Był taki: - miss_coco 01.06.12, 14:04    
Re: Był taki: - fettinia 02.06.12, 11:57    
Re: Był taki: - hazo 02.06.12, 19:59    
Re: Wytrawny sernik - anthonyb 01.06.12, 13:36    
Re: Wytrawny sernik - miss_coco 01.06.12, 14:05    
Re: Wytrawny sernik - wilowka 01.06.12, 23:59    
Re: Wytrawny sernik - mhr2 02.06.12, 15:35    
Re: Wytrawny sernik - zia86 04.07.12, 14:26    
Re: Wytrawny sernik - pookcook 04.07.12, 23:20    
pomijając piękne zdjęcie - jo.hanna 04.07.12, 15:46    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd