FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Galette z brzoskwiniami

Znalazłam przepis na galette peach skilletchronicles.com/content/peaches-shine-in-
galette/ . Ogólny zarys ciasta pozostał, zmieniłam tylko samo wykonanie ciasta na swoje
sprawdzone półkruche. Ciasto łatwe, szybkie, do wykonania chyba z każdymi owocami.

na ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
jajko
łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
50ml lodowatej wody

owocowy farsz:
7 małych brzoskwiń (4 duże)
łyżka mąki kartoflanej
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
garść żurawiny suszonej
trochę bułki tartej
jajko
cukier puder do posypania wierzchu

W misce połączyć mąkę, cukier i sól. Dodać posiekane masło i wyrobić razem tak żeby
powstało coś jak "grudki piasku". Dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Zawinąć ciasto w folię szczelnie i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na posypanym mąką blacie
rozwałkować ciasto na grubsze koło (u mnie tortownica 20cm). Przenieś ciasto najlepiej
zawinięte na ściereczce na wałku do tortownicy, wyłożyć dno i boki ciastem, wstawić do
lodówki na czas robienie farszu.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Dodać cukier, sok
cytrynowy, mąkę kartoflaną, żurawinę, wymieszać. Dno tortownicy z ciastem posypać
bułką tartą. Ułożyć mieszankę owoców w środku ciasta, pozostawiając granicę około 2
cm wokół zewnętrznej krawędzi. Delikatnie złożyć brzegi ciasto się nad owocami, nadając
brzegom ciasta kształt plisów. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem.
Piec na środkowej półce piekarnika aż ciasto będzie rumiane ok 45-50 minut. Zostawić
galette w blaszce i pozwolić mu odpocząć. Ostudzone wyjąć i przesunąć na półmisek.
Posypać cukrem pudrem.



--
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
i
galopemprzezkuchnie.blogspot.com/

Galette z brzoskwiniami - bernadeta75 28.06.12, 23:52    
Re: Galette z brzoskwiniami - miss_coco 02.07.12, 13:35    
Re: Galette z brzoskwiniami - rozyczko 02.07.12, 15:28    
Galette z morelami, brzoskwiniami i migdalami - pinkink3 02.07.12, 17:23    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd