FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort serce

Składniki:

Biszkopt "rzucany" (na średniej wielkości tortownicę):

5 jaj
3/4 szkl.cukru
1 szkl. maki pszennej


Krem:

400 ml. śmietany kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżki cukru pudru
2 banany
brzoskwinie w puszce


Do dekoracji:

ok. 300 g. białej masy cukrowej
czerwony barwnik (u mnie w proszku)
200 g. masła
2-3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, dodawać po jednym żółtku
nadal ubijając. Dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć dno
tortownicy papierem do pieczenia(boki nie!). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do
180 stopni C ok. 30-45 min. (zależy od piekarnika), do tzw. suchego patyczka. Gdy
stwierdzimy, że biszkopt jest już upieczony wyjmujemy z piekarnika i rzucamy z wysokości
kolan na ziemię (najlepiej na koc, ręcznik co by nie narobić hałasu ;) ). Można powtórzyć,
po czym włożyć z powrotem do piekarnika, piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki. Brzmi to
może niezbyt zachęcająco, bo jeszcze do niedawna żyłam w przekonaniu, że biszkopta w
żadnym wypadku nie należy nawet lekko trącić dopóki nie ostygnie. Przepis zaczerpnęłam
z blogu mojewypieki.blox.pl, a z braku mąki ziemniaczanej upiekłam z mąki pszennej i też
jest o.k. Tak jak autorka tego przepisu pisze, ja też jak już piekę biszkopt to właśnie ten.
Wychodzi zawsze i jest prosty jak stół.

Krem: Śmietanę przed ubiciem schłodzić przez ok. pół godziny w zamrażarce, po czym ubić.
Żelatynę namoczyć w ok. 5 łyżkach zimnej wody. Jak napęcznieje podgrzewać do
rozpuszczenia. Wystudzić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę (w
chłodniejsze dni zamiast żelatyny można użyć śmietan-fixu). Owoce pokroić na kawałki,
banany skropić cytryną (żeby nie ściemniały) i wymieszać ze śmietaną.
Wystudzony biszkopt wycięłam formą w kształcie serducha i przecięłam na trzy blaty.
Każdy blat nasączyć sokiem z brzoskwiń i przełożyć śmietaną z owocami i włożyć do
lodówki. Nie wykładać śmietany na wierzch, bo masa cukrowa w połączeniu z bitą
śmietaną się rozpuszcza i zamiast ładnego czerwonego serca powstanie "ciapaja" ;)
Masło ubić z cukrem na puszystą masę i obłożyć dokładnie serducho i włożyć do lodówki.

Kawałek białej masy cukrowej rozwałkować i wyciąć literki. Resztę wymieszać z
czerwonym barwnikiem rozpuszczonym w kilku kroplach wody. W razie potrzeby czynność
z barwnikiem powtórzyć lub powtarzać dotąd, aż uzyskamy satysfakcjonujący nas kolor.
Literki przykleić najlepiej na kleju spożywczym i gotowe.

Tort serce - teletombola1 13.08.12, 12:39    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd