FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Wróbel z indyka

Znaczy nietradycyjny, bo tradycyjny koniecznie z wieprzowiny. Ale o co chodzi?
Otóż jedną z tradycyjnych czeskich potraw jest moravsky vrabec, co znaczy ni
mniej ni więcej morawski wróbel. Dlaczego wróbel diabli wiedzą, nasze gołąbki
też nie wiadomo skąd.
W każdym razie moravsky vrabec przyrządza się z pokrojonej w dość grubą
kostkę wieprzowiny (może być karczek, łopatka, można dodać chudego boczku),
cebuli, czosnku i kminku. Piecze się to w rondlu/gęsiarce, na początku pod
przykryciem pod koniec bez pokrywki, żeby się mięso przyrumieniło. Zerknąłem
do neta, jak ludziska vrabce robią i znalazłem różne metody, różniące się
nieco - a to obsmażają mięso przed pieczeniem, a to na koniec sos zagęszczają,
ale ja lubię wersję chyba najbardziej kanoniczną: gęsiarkę z mięsem, cebulą,
przyprawami i dwiema, trzema łyżkami wody wstawiam do nagrzanego piekarnika,
po jakiejś półgodzinie odkrywam i piekę dalej czasami mieszając. Takie vrabce
jadłem w Czechach i tego się trzymam. Najlepiej podchodzą z bramborovymi
knedlikami i zasmażaną kapustą.
Te zrobiłem z mięsa indyczego z udźca - też bardzo dobre.
Smacznego życzę, Rafał.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Wróbel z indyka - 363636r 20.08.12, 17:31    
Re: Wróbel z indyka - kuchniazone 20.08.12, 18:03    
Re: Wróbel z indyka - kuchniazone 20.08.12, 18:05    
Re: Wróbel z indyka - 363636r 20.08.12, 18:51    
Re: Wróbel z indyka - kuchniazone 21.08.12, 07:17    
Re: Wróbel z indyka - mitta 21.08.12, 10:41    
Re: Wróbel z indyka - 363636r 21.08.12, 18:39    
Re: Wróbel z indyka - mitta 21.08.12, 19:54    
Re: Wróbel z indyka - mhr2 21.08.12, 13:37    
Re: Wróbel z indyka - dumb.waitress 21.08.12, 21:08    
Re: Wróbel z indyka - bernadeta75 23.08.12, 16:21    
Re: Wróbel z indyka - 363636r 23.08.12, 19:42    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd