FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Pomidory (krótko) marynowane
   marghe_72   07.09.12, 12:46 zarchiwizowany
Przepis pochodzi z gazetki Cucina Moderna. Oro

Wprowadziłam kilka drobnych zmian

6 pomidorów - użyłam kilku rodzajów, w tym żółtych i czarnych :)
2 czerwone cebule
4 łyżki octu z białego wina (użyłam z czerwonego wina Cabernet i dodałam łyżeczkę
balsamicznego z truskawkami)
2 listki szałwii (nie miałam)
2 liście laurowe świeże (nie miałam)
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy (użyłam 2 :D)
sól
pieprz

Cebule pokroić w plastry.
Ma patelnię wlać oliwę i 2 łyżki gorącej wody, natychmiast wrzucić cebulę i dusić na małym
ogniu aż nieco zmięknie.
W trakcie duszenia można dolać jeszcze nieco wody.
Wlać ocet, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu. Wrzucić szałwię i liście laurowe.
Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić jeszcze 2 minuty.
Wystudzić.

Pomidory pokroić w plastry. Polać cebulową marynatą. Odstawić, żeby smaki się nieco
przegryzły.
Posypać bazylią
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   mhr2   07.09.12, 13:01 zarchiwizowany
nie ma to jak letnia salatka,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   posenerka   07.09.12, 14:59 zarchiwizowany
Dziękuję bo właśnie szukałam kolejnego sposobu na pomidory.
Twój przepis przypomniał mi mój stary z przed kilku lat o którym, nie wiem
dlaczego, zapomniałam:
na rozgrzaną oliwę cebulę, potem czosnek, na koniec plastry pomidorów, chwilkę
poddusić a potem posypać parmezanem, bazylią, dodać ocet, dowolnie. Taka ciepła
jarzynka do obiadu.

A teraz spróbuję Twojego sposobu, dopełniłaś mi jutrzejszy obiad.
You make my dinner. ;)

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   marghe_72   07.09.12, 17:32 zarchiwizowany
posenerka napisała:

> Dziękuję bo właśnie szukałam kolejnego sposobu na pomidory.
> Twój przepis przypomniał mi mój stary z przed kilku lat o którym, nie wiem
> dlaczego, zapomniałam:
> na rozgrzaną oliwę cebulę, potem czosnek, na koniec plastry pomidorów, chwilkę
> poddusić a potem posypać parmezanem, bazylią, dodać ocet, dowolnie. Taka ciepła
> jarzynka do obiadu.

Notuję bo mi się b. spodobało :)

--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   mitta   07.09.12, 18:00 zarchiwizowany
Jako, że wszystko posiadam - łącznie z szałwią i wawrzynem, nie pozostaje mi nic
innego, jak wypróbować. Zrobię na niedzielnego grilla, bo coś czuję, że będzie nam
smakować.

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   363636r   08.09.12, 07:56 zarchiwizowany
Pomysł wart zapamiętania. Myślę, że można modyfikować do woli według swojego
smaku. Jadam teraz namiętnie ( póki sezon ) duszone i smażone pomidory i takich
marynowanych pewnie spróbuję.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   inaa1   10.09.12, 17:41 zarchiwizowany

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   marghe_72   17.09.12, 15:19 zarchiwizowany

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   mitta   18.09.12, 09:09 zarchiwizowany
Dziękuję za przepis, robiłam już kilkakrotnie, także dla gości i wszystkim smakuje.
Polecam!

  Re: Pomidory (krótko) marynowane
   marghe_72   18.09.12, 14:12 zarchiwizowany

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd