Przepis pochodzi z gazetki Cucina Moderna. Oro
Wprowadziłam kilka drobnych zmian
6 pomidorów - użyłam kilku rodzajów, w tym żółtych i czarnych :)
2 czerwone cebule
4 łyżki octu z białego wina (użyłam z czerwonego wina Cabernet i dodałam łyżeczkę
balsamicznego z truskawkami)
2 listki szałwii (nie miałam)
2 liście laurowe świeże (nie miałam)
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy (użyłam 2 :D)
sól
pieprz
Cebule pokroić w plastry.
Ma patelnię wlać oliwę i 2 łyżki gorącej wody, natychmiast wrzucić cebulę i dusić na małym
ogniu aż nieco zmięknie.
W trakcie duszenia można dolać jeszcze nieco wody.
Wlać ocet, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu. Wrzucić szałwię i liście laurowe.
Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić jeszcze 2 minuty.
Wystudzić.
Pomidory pokroić w plastry. Polać cebulową marynatą. Odstawić, żeby smaki się nieco
przegryzły.
Posypać bazylią
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/
Wprowadziłam kilka drobnych zmian
6 pomidorów - użyłam kilku rodzajów, w tym żółtych i czarnych :)
2 czerwone cebule
4 łyżki octu z białego wina (użyłam z czerwonego wina Cabernet i dodałam łyżeczkę
balsamicznego z truskawkami)
2 listki szałwii (nie miałam)
2 liście laurowe świeże (nie miałam)
garść świeżej bazylii
5 łyżek oliwy (użyłam 2 :D)
sól
pieprz
Cebule pokroić w plastry.
Ma patelnię wlać oliwę i 2 łyżki gorącej wody, natychmiast wrzucić cebulę i dusić na małym
ogniu aż nieco zmięknie.
W trakcie duszenia można dolać jeszcze nieco wody.
Wlać ocet, dodać szczyptę soli i sporo pieprzu. Wrzucić szałwię i liście laurowe.
Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić jeszcze 2 minuty.
Wystudzić.
Pomidory pokroić w plastry. Polać cebulową marynatą. Odstawić, żeby smaki się nieco
przegryzły.
Posypać bazylią
--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/