FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pesto z cukinii

Dla 4 osób
400 g makaronu
1 duża cukinia
4 mini cukinie
garść świeżej bazylii
3 - 4 łyżki startego parmezanu
1 - 2 łyżki orzeszków pinii
oliwa - tu ilości nie podam, trza lać na oko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
2 - 3 łyżki oliwy cytrynowej


Małe cukinie pokroić w cienkie plasterki.
Oliwę cytrynową wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zalać sosem cukinie.
Odstawić na chwilę

Dużą cukinię pokroić w kostkę.
Zblanszować lub ugotować na parze (ja gotowałam na parze, 10 minut jej wystarczy)
Zmiksować:
zblanszowaną cukinię, czosnek, bazylię, parmezan, orzeszki. Stopniowo dodawać oliwę.
Nie trzeba jej dużo, bo cukinia po obgotowaniu robi się dość miękka i soczysta. Doprawić
do smaku solą i pieprzem.

Małe cukinie wstawić (razem z naczyniem, w którym się marynują) na kilka minut do
garnka do gotowania na parze. Przykryć. Cukinia lekko zmięknie i straci ciut koloru, ale
zachowa kwaskowy smak.
Jeśli ktoś woli to, rzecz jasna, może pominąć tę fazę i nie poddawać cukinii obróbce
cieplnej ino skonsumować na surowo.

W tzn międzyczasie ugotować makaron.

Do pesto z cukinii wlać 1 - 2 łyżki wrzątku spod makaronu.

Makaron odcedzić i wymieszać z pesto i częścią zamarynowanych mini cukinii; resztę
ułożyć na makaronie.

Posypać parmezanem


--
miszmasz-marghe.blogspot.com/
i
malutki-kuchcik.blogspot.com/

Pesto z cukinii - marghe_72 07.09.12, 12:49    
Re: Pesto z cukinii - mhr2 10.09.12, 14:56    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd