FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sałatka z Perigordu

Jeszcze jedno, po cieście orzechowym, wspomnienie z wakacji - la salade
périgourdine.
Przepis mniej więcej stąd:
www.marmiton.org/recettes/recette_la-salade-perigourdine-de-mame_44860.aspx
SKŁADNIKI:
Sałatka:
suszona pierś kaczki w plastrach
pokrojone w plasterki konfitowane gęsie żołądki
ładna, krucha sałata, np. rzymska, ale można też użyć masłowej
dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki
orzechy włoskie
Sos (proporcje):
1 łyżeczka musztardy zwykłej lub z ziarnami gorczycy
1 łyżeczka octu malinowego lub balsamicznego
3 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Na umytej i porwanej sałacie ułożyć pozostałe składniki i polać całość sosem.

UWAGI:
Pyszności!
Można dodać do sałatki ćwiartki jajek na twardo (taką wersję jadłam we Francji).
Suszoną pierś kaczki można zastąpić inną suszoną, dojrzewającą wędliną (co
zrobiłam, bo w Warszawie suszonej kaczki nie dostałam).

Jeśli nie uda nam się kupić gotowych konfitowanych gęsich żołądków (w puszce
czy słoiku), możemy przygotować je sami. Na przykład tak (kompilacja przepisów
z netu):
1.Sprawione żołądki włożyć do miski, wymieszać z solą, świeżym tymiankiem,
kilkoma ząbkami czosnku (przekrojonymi na pół), przykryć i wstawić na noc do
lodówki.
2. Żołądki umyć i osuszyć. Rozpuścić w rondlu tyle gęsiego lub kaczego smalcu,
aby żołądki były przykryte. Można dodać kilka gałązek tymianku, całe ząbki
czosnku i liść laurowy.
3. Gotować na najmniejszym ogniu 2 - 3 godziny, aż żołądki będą miękkie.
4. Usunąć dodatki, przełożyć żołądki do miski, zalać tłuszczem. Po
wystygnięciu przykryć i wstawić do lodówki. Tak przygotowane żołądki można
przechowywać miesiąc albo dłużej.
A tłuszczu możemy użyć do następnego konfitowania albo smarować nim chleb jak
swojskim polskim smalcem.
Konfitowanie to moje odkrycie roku :) Oczywiście jadłam wcześniej różne
confit, ale nie sądziłam, że tak łatwo można zrobić je samodzielnie w domu.
Wystarczy gęsi lub kaczy smalec i trochę cierpliwości.





Sałatka z Perigordu - nobullshit 10.09.12, 23:23    
Re: Sałatka z Perigordu - cipcipkurka 12.09.12, 09:13    
Re: Sałatka z Perigordu - mhr2 12.09.12, 09:19    
Re: Sałatka z Perigordu - nobullshit 12.09.12, 17:48    
Re: Sałatka z Perigordu - thiessa 12.09.12, 21:29    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd