FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bavette di Raffale

Nie jest to danie zbyt popularne i nawet wielu pytanych o nie Włochów go nie
znało, dlatego też pewnie nie ma swojej nazwy. Nazwałem je więc imieniem
osoby, która mnie z nim zapoznała. Jak większość dań kuchni włoskiej tak i to
oparte jest o jakość użytych składników. Do jego przygotowania użyłem domowego
pomodoro, które miałem przyjemność opisać na swoim blogu i domowego pesto, do
którego pewnie jeszcze wrócę. O ile jeszcze do pesto składniki są powszechnie
dostępne, to nie każdy robi sobie sam przecier pomidorowy i tu widzę mały
problem, bo nie jestem pewien, że z zamkniętych w puszce pelati można osiągnąć
podobny efekt. Jeśli jednak ktoś bardzo by chciał spróbować to może sobie w
końcu małą ilość sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów zrobić i zakosztować
tego wyjątkowego smaku. Szczerze polecam tę odrobinę wysiłku, bo efekt z
pewnością wart jest tego zachodu.

Przygotowanie:

Ugotować makaron, oczywiście al dente, dość szybko odcedzić pozostawiając w
nim odrobinę wody, a następnie dodać łyżkę oliwy lub masła i wymieszać. Dzięki
temu zabiegowi
dodany sos nie wsiąknie w makaron i całość nie będzie a sucha. Do tak
przygotowanego makaronu dodać zmieszane z sosem pomidorowym pesto, chwilę
podgrzać i od razu podawać. Dla ozdoby całość można posypać prażonymi
orzeszkami pinii i liskami bazylii.


Składniki/proporcje:

1 część pomodoro
1/3 - 1/4 części pesto Genovese
oliwa EV
orzeszki pinii
bazylia.


--
pookcook.blogspot.com

Bavette di Raffale - pookcook 24.09.12, 10:15    
Re: Bavette di Raffale - linn_linn 25.09.12, 12:10    
Re: Bavette di Raffale - mitta 25.09.12, 13:46    
Re: Bavette di Raffale - pookcook 26.09.12, 10:41    
Re: Bavette di Raffale - anthonyb 28.09.12, 11:40    
Re: Bavette di Raffale - pookcook 29.09.12, 09:59    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd