FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zakręcone szaszłyki i fusiel z batatów

Mam nadzieje, ze jakoś obrazowo to opisze..:)

Fusiel ze słodkich ziemniaków (bataty)

1 kg ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
masło
mąka
sól, chili przyprawa

Gotujemy ziemniaki tak jak zazwyczaj, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzamy zostawiając
na dnie jakieś 5 łyżek wody i stawiamy powrotem na ogień. Wyciskamy czosnek i
dodajemy chili do smaku. Posypujemy po wierzchu równomiernie mąką, jakieś 5 łyżek i
ugniatamy jak na zwykłe gniecione ziemniaki. Cały czas trzymamy na ogniu i gnieciemy i
mieszamy, dodajemy 2 łyżki masła i dalej ugniatamy. Ziemniaki mają się zrobić gliniaste i
klejące jak zaprawa murarska. Smakują rewelacyjnie, ale uważać z porcja bo dość
kaloryczne.

Zakręcone szaszłyki

3 średnie piersi z kurczaka
ulubione przyprawy
miód
serek Philadelphia
ser żółty
żółta papryka
czerwona papryka
zielona papryka

Rozbijamy piersi kurczaka, ważne żeby były jednakowej wielkości. Smarujemy serkiem
Philadelphia - ziołowym, czosnkowym lub szczypiorkowym, posypujemy tartym serem i
układamy pocięte w paski papryki, na każdym inny kolor.

Zwijamy w rulon, układamy przy sobie i przebijamy na wylot cienkimi szpikulcami do
szaszłyków. Przy tej wielkości potrzebne będą tylko 2 szpikulce.Smarujemy olejem ,
posypujemy ulubionym przyprawami, tym razem użyłam przyprawy Gyros. Wkładamy do
piekarnika rozgrzanego na 200C. Smażymy 20 minut z jednej strony, przekładamy - na
drugą stronę i górę smarujemy odrobiną miodu, dla dodania pięknego złotego koloru. Po
20 minutach wyciągamy i kroimy. Zaczynamy skrawać brzegi, aby było równo, to mięsko
można wykorzystać jako dokładkę, albo na następny dzień. Jak juz mamy boki wyrównane
to kroimy teraz przez środek, wzdłuż szpikulców. No i mamy piękne zakręcone szaszłyki.


Sos pietruszkowo - cytrynowy

2 pęczki zielonej pietruszki
garść świeżej bazylii
pół główki czosnku
1 cytryna
oliwa z oliwek
łyżka cukru
sol, pieprz

Szatkujemy pietruchę i bazylie, wyciskamy czosnek, ścieramy skórkę z połowy cytryny,
dodajemy sok z całej cytryny, łyżka cukru, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie i
wkładamy do słoiczka. Zalewamy to oliwa z oliwek, ale nie extra virgin tylko zwykłą.
Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. U mnie taki sosik stoi w lodówce 2 -3 dni, ale
pewnie może i dłużej.


--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Zakręcone szaszłyki i fusiel z batatów - sznupkowie 05.10.12, 21:53    
Re: Zakręcone szaszłyki i fusiel z batatów - mhr2 06.10.12, 12:24    
Re: Zakręcone szaszłyki i fusiel z batatów - matylda1001 08.10.12, 21:19    
Re: Zakręcone szaszłyki i fusiel z batatów - sznupkowie 08.10.12, 21:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd