FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Na 20 placków o średnicy około 10 cm i grubości 1 cm potrzebujemy:

*Pancakes*

3 jajka
0,6 litra mleka
450g mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka rozbijamy do naszego pojemnika i dolewamy mleko. Łączymy jajka z mlekiem
z pomocą miksera i do uzyskanego płynu wsypujemy mąkę, cukier i proszek do
pieczenia. Całość należy wymieszać na gładką masę i odstawić na około godzinkę
by proszek do pieczenia mógł rozpocząć proces spulchniania ciasta.
Amerykańskie naleśniki charakteryzują się przede wszystkim pulchnym wnętrzem i
słuszną grubością. To różni je od typowo europejskich często cienkich jak
papier naleśników.

Przed smażeniem należy masę naleśnikową dokładnie jeszcze raz przemieszać bo
działanie proszku do pieczenia co nieco gładką strukturę naruszyło. Ciasto
musi być gęste w razie czego dosypmy trochę mąki. Naleśniki smażymy na
rozgrzanej patelni i odrobinie rozsmarowanego na jej powierzchni masła.
Ciasto nakładamy na patelnię łyżką lub chochelką. Smażymy aż cukier pięknie
karmelizuje nam naleśnik na brązowo i przekładamy na drugą stronę. Ten moment
sygnalizują nam bąbelki powietrza na powierzchni. Placki układamy w słuszny
stosik, na wierzch trafia kosteczka masła a całość oblewamy syropem klonowym.
Piękna rzecz i do tego przepyszna. Tak zrobione naleśniki można podawać także
z jagodowym dżemem lub innymi owocowymi przetworami.

--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

Pancakes - amerykańskie naleśniki - srk76 05.10.12, 22:38    
Re: Pancakes - amerykańskie naleśniki - shachar 05.10.12, 23:02    
Re: Pancakes - amerykańskie naleśniki - ania_m66 05.10.12, 23:04    
Re: Pancakes - amerykańskie naleśniki - srk76 06.10.12, 00:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd