FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Buraczkowo - paprykowa na żeberkach

żeberka od świnki
1 cebula
1 por
1 marchewka
5 ugotowanych buraków
3 kolorowe papryki
5-6 ziemniaków
1 puszka fasoli cannelloni lub innej białej
olej
liść laurowy
ziele angielskie
czosnek
majeranek
oregano
tymianek
sól, pieprz
cukier
cytryna


W garnku rozgrzewamy jakieś 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy żeberka, poszatkowane pod
skosem por i marchewkę, cebule kroimy w piórka. Dodajemy ziele angielskie- 4 kulki, 4
liscie laurowe, sól, łyzke majeranku, odrobinę oregano i tymianku, 4 ząbki czosnku i łyzke
cukru. Mieszamy aż nam się ladnie wszytko podrumieni. Zalewamy gorąca wodą i dusimy
pod przykryciem około godziny. W międzyczasie trzemy na tarce - średnie oczka -
ugotowane buraki i kroimy w paseczki paprykę. Po godzinie żeberka powinny być
ugotowane, a por i cebula praktycznie niewidoczne. To jest nasza baza do zupy.
Wyciągamy żeberka i obieramy z kości. Do zupy dodajemy pokrojone w grubą kostke
ziemniaki i fasole z puszki. Jak ziemniaki są na pół miękkie dodajemy paprykę. Na sam
koniec dodajemy buraki. Gotujemy na małym ogniu przez parę minut. Doprawiamy do
smaku cytryną, pieprzem, solą i cukrem. Jeżeli tak jak ja , używacie kupnych gotowanych
buraków w folii to koniecznie trzeba dodać barszczyku z torebki, jak gotowaliście świeże
buraki, to nie potrzeba nic dodawać, tylko wodę z buraków. Gotowe! Zupa na talerz i
żeberka na wierzch, zamiast pietruszki:) W moim rankingu osobistym, zupa przebiła
barszcz ukraiński, chociaż jest w smaku bardzo podobna. Zupa nadaje się do mrożenia.

--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Buraczkowo - paprykowa na żeberkach - sznupkowie 09.10.12, 21:43    
Re: Buraczkowo - paprykowa na żeberkach - mhr2 14.10.12, 11:42    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd