FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tort czekoladowo wiśniowy

Intensywnie czekoladowy i naprawdę mocno nasączony wiśniówką. Długo myślałam jaki
tort zaserwować gościom na swoim urodzinowym przyjęciu i to był strzał w dziesiątkę.
Polecam.


Biszkopt:


* 7 jajek

* 1,5 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 6 łyżek kakao

* 2 łyżeczki proszku



Masa czekoladowa:



* 400 g mascarpone

* 350 g gorzkiej czekolady

* 350 ml kremówki

* 1/2 szklanki cukru pudru



Wiśnie:



* 200 g kandyzowanych wiśni

* 1,5 szklanki wiśniówki



Polewa:



* 250 g gorzkiej czekolady



Wiśnie zalewamy wiśniówką, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24
godziny.

Jajka ubijamy z cukrem około 10 minut - do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem i delikatnie miksujemy do
chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej
ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40-50 minut
(do suchego patyczka). Biszkopt nejlepiej upiec dzień wcześniej - wtedy bardzo dobrze
się kroi.

Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a
następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła
i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już
sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa
będzie jednolita. Odkładamy 3-4 kopiate łyżki masy, a do reszty dodajemy odcedzone i
wysuszone na ręczniku papierowym wiśnie i delikatnie mieszamy.

Biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą z nich ponczujemy obficie wiśniówką pozostałą
z moczenia wiśni i przekładamy kremem czekoladowo wiśniowym.

Wierzch i boki tortu smarujemy na gładki odłożoną wcześniej masą i wstawiamy go do
lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie tort ustawiamy na kratce i polewamy
stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Natychmiast wstawiamy z powrotem do lodówki by
polewa zastygła. Jeśli chcecie by polewa była jeszcze gładsza, po zastygnięciu czekolady
polejcie tort jeszcze raz wyrónując polewę płaskim nożem.


--
gotowaniecieszy.blox.pl/html - Ja kulinarnie

Tort czekoladowo wiśniowy - kasiaaaa24 10.10.12, 12:39    
Re: Tort czekoladowo wiśniowy - kk345 10.10.12, 22:48    
Re: Tort czekoladowo wiśniowy - daxter 14.10.12, 14:55    
Re: Tort czekoladowo wiśniowy - kasiaaaa24 14.10.12, 15:48    
Re: Tort czekoladowo wiśniowy - daxter 14.10.12, 16:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd