Zerknęłam do archiwum, okazuje się, że dawno nie było przepisu ze świeżymi
figami, ja je jadłam po raz pierwszy w tym roku, trochę o nich poczytałam,
podobno to najzdrowszy na świecie owoc (źródła nie zanotowałam), wartości
odżywczych masa.
Sałatka jest pyszna i warto spróbować, bo sezon na świeże figi trwa do końca
października.
składniki:
2 świeże figi
sałata o wyraźnym smaku (u mnie roszponka zmieszana z rukolą)
ser kozi - 10 dkg
gorgonzola (albo inny "niebieskawy") - 10 dkg
dodatkowo:
6 oliwek z Kalamaty - bardzo podkręca smak sałatki ale i bez nich będzie
bardzo smaczna, oliwki z Kalamaty są bardzo charakterystyczne, poznaliśmy je
dzięki naszym znajomym z Grecji.
dressing:
oliwa
ocet balsamiczny
szczypta soli
wykonanie:
Sałatę opłukałam, odsączyłam i wymieszałam. Figi umyłam, pokroiłam na ósemki i
ułożyłam na sałacie. Dodałam pokrojony w niewielką kostkę ser. Z oliwek
wycięłam pestki i drobno je posiekałam. Dodałam dressing, podawałam odrazu.
Polecam !
--
kuchniazone.blogspot.com/
figami, ja je jadłam po raz pierwszy w tym roku, trochę o nich poczytałam,
podobno to najzdrowszy na świecie owoc (źródła nie zanotowałam), wartości
odżywczych masa.
Sałatka jest pyszna i warto spróbować, bo sezon na świeże figi trwa do końca
października.
składniki:
2 świeże figi
sałata o wyraźnym smaku (u mnie roszponka zmieszana z rukolą)
ser kozi - 10 dkg
gorgonzola (albo inny "niebieskawy") - 10 dkg
dodatkowo:
6 oliwek z Kalamaty - bardzo podkręca smak sałatki ale i bez nich będzie
bardzo smaczna, oliwki z Kalamaty są bardzo charakterystyczne, poznaliśmy je
dzięki naszym znajomym z Grecji.
dressing:
oliwa
ocet balsamiczny
szczypta soli
wykonanie:
Sałatę opłukałam, odsączyłam i wymieszałam. Figi umyłam, pokroiłam na ósemki i
ułożyłam na sałacie. Dodałam pokrojony w niewielką kostkę ser. Z oliwek
wycięłam pestki i drobno je posiekałam. Dodałam dressing, podawałam odrazu.
Polecam !
--
kuchniazone.blogspot.com/