FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tomatillos, jicama i chayote

Postanowiłam stworzyć wątek zbiorczy dla tych wszystkich warzyw i przedstawiam
bohaterów tego wątku:

Tomatillos, zwane po polsku miechunką pomidorową należy do roślin z rodziny
psiankowatych, czyli tej samej do której należą ziemniaki, pomidory, bakłażany i papryka.
Miechunka pomidorowa pochodzi z Meksyku, Salwadoru i Gwatemali. Rozpowszechniona
została w uprawie wielu ciepłych krajach. Ubolewam nad małą znajomością tej rośliny w
Europie. Dlaczego człowiek sprowadzając z Ameryki ziemniaki, kukurydzę, pomidory nie
zainteresował się tym warzywem? Jest mniej wymagające od pomidorów. Nasiona
wysiewamy w maju i za 3-4 miesiące mamy zbiory. Nie ma potrzeby okopywać, podlewać
ta roślina sobie poradzi. Miechunki nie zbieramy z krzaka, czekamy aż jej owoce spadną.
Zbiera się je spod rośliny i mogą tam leżeć kilka dni, pergaminowa torebka chroni je przed
gniciem.

Jicama (wym. hikama) nazywana meksykańską rzepą i fasolą jam, chociaż z prawdziwym
jamem nie jest spokrewniona. Co ciekawe w języku hiszpańskim nazwa ?jicama? jest
używana do określenia każdego jadalnego korzonka. Po polsku zwie się dosyć
egzotycznie kłębianem kontowatym. Należy ona do bardzo dużych roślin pnących. Oprócz
tego, że ma duże liście, wytwarza zielone strączki, zawierające 6 ?fasolek? a jej jadalna
część ? buraczkokształtny korzeń osiąga bardzo duże rozmiary. Może on mierzyć nawet 2
m i warzyć 20 kg. Pozostałe jej części (liście, łodygi i strączki mogą być trujące).
Jicama jest bardzo popularna w Meksyku, Południowo-Zachodniej części Stanów
zjednoczonych, Ameryce Środkowej, na Hawajach i w Azji południowo wschodniej gdzie
występuje pod różnymi nazwami i przyrządzana jest na różne sposoby. Najczęściej
jedzona jest na surowo, z jakimiś dodatkami, albo w formie sałatek. Gotuje się ją po
dodaniu do zup oraz wykorzystuje w stir-fry?ach. W kuchni orientalnej jest też używana
jako substytut kasztanów wodnych.
Jicama jest bogata w węglowodany występujące w formie dietetycznego błonnika. Składa
się w 86-90% z wody, zawiera śladowe ilości białka i tłuczczów a jej słodki smak pochodzi
od frukto-oligosacharozy, która jest probiotykiem. Jest bogata w witaminę C, i A. Zawiera
wapno i potas.
Bądźcie, więc czujni, kiedy wyruszycie w dalekie podróże, bo wszędzie niemal można się
na nią natknąć. Zakupiona w ostatni dzień pobytu za granicą przetrwa jeszcze około 2
miesięcy po przywiezieniu jej do kraju.

Chayote, czyli po polsku kolczoch jadalny, występuje na świecie pod wieloma nazwami.
Najbardziej znane to: christophene albo christophine, cho-cho, mirliton, merleton, pear
squash, gruszka warzywna, chouchoute, choko, pipinola. Chociaż pierwotną ojczyzną
chayote jest Meksyk to obecnie jest ono uprawiane również w innych częściach świata. Ja
pozostanę przy pierwszej nazwie, jako, że jest najbardziej rozpoznawalna.

Chayote należy do tej samej rodziny (Cucurbitaceae) do której należą ogórki, melony i
dynie.
Chayote uprawia się głównie na Kostaryce i w meksykańskim regionie Veracruz. I o ile te
z Veracruz trafiają do Stanów to ponoć te z Kostaryki eksportowane są do Unii
Europejskiej stąd pojawia się moje pytanie: ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie? Mnie
udało się jakieś 2 lata temu kupić chayote w markecie w Pradze I to byłoby na tyle. Czy
jest odstępne na Wyspach? A co z Hiszpanią? Ponoć jest to jedna z roślin, której
sadzonki zostały przywiezione do Europy przez wczesnych odkrywców.

Chayote można spożywać zarówno w postaci surowej, gdzie świetnie smakuje w
surówkach i salsach oraz marynowane w soku z cytryny lub limonki, jak i po wcześniejszej
obróbce cieplnej. Lekko podgotowane, tak, żeby zachowało jeszcze chrupkość smakuje
podobnie do cukinii. Korzenie, liście, nasiona i łodygi chayote również są jadalne,
aczkolwiek pozostałe części są wykorzystywane tylko w Azji. O ile, więc owoc jeszcze
jakoś można zdobyć to pozostałe części chayote pozostają raczej dla nas niedostępne.
Warzywo to jest bogatym żądłem aminokwasów oraz witaminy C.

A teraz mała ciekawostka. W Australii, gdzie chayote jest nazywane choko, stale
powtarzana plotka głosi, że podawane w McDonald's ciastko jabłkowe jest tak naprawdę
robione z choko, a nie z jabłek. Z tego powodu McDonald's oficjalnie podkreśla, że jego
ciasta są robione z prawdziwych jabłek. Ta legenda pochodzi z wcześniejszej legendy w
myśl, której gruszki w syropie z puszki to tak naprawdę często zakamuflowane choko.
Prawdopodobną przyczyną powstania tych plotek było to, że w Australii krąży wiele
przepisów, które polecają zastępowanie częściowo jabłek w puszce przez choko - i w ten
sposób powstał pomysł, by używać choko do robienia ciasta jabłkowego. Ten zaś pomysł
prawdopodobnie ma korzenie w polityce gospodarczej "zastępczych" zamienników
żywności w latach Wielkiego Kryzysu, braku dostępu do puszkowanych owoców w
okresie II Wojny Światowej oraz faktu, że jabłka nie rosną w wielu tropikalnych i
subtropikalnych rejonach Australii, co sprawia, że są rarytasem. Z drugiej zaś strony
choko rosną bujnie w Australii, a na wielu podmiejskich podwórkach pnącza choko
oplatają płoty. Inną przypuszczalną przyczyną plotki o tym, że ciasto jabłkowe z
McDonald'sa zawiera choko, było to, że ludzie myśleli, że jabłka zdegradują się, staną się
rozmoknięte i niejadalne w cieście z McDonald'sa, podczas gdy powszechna jest wiedza,
że choko zachowuje swoją konsystencję i twardość po ugotowaniu, zamrożeniu i
odgrzaniu. Z tego też powodu pojawiła się myśl, że kawałki jabłka w cieście to w
rzeczywistości kawałki choko, a sos i nadzienie były tylko doprawianą i aromatyzowaną
jabłkiem pulpą. (na podstawie Wikipedii)

--
"Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na
FK)
Podróże nie tylko kulinarne

Tomatillos, jicama i chayote - thiessa 11.10.12, 15:15    
Posole z kurczakiem i tomatillos - thiessa 11.10.12, 15:21    
Re: Posole z kurczakiem i tomatillos - thiessa 13.10.12, 23:37    
Zupa z ogórków i tomatillos - thiessa 11.10.12, 15:23    
Ryba w sosie z tomatillos - thiessa 11.10.12, 15:30    
Sałatka z jicamy i kukurydzy - thiessa 11.10.12, 15:50    
Surówka z jicamy, gruszki i pomarańczy - thiessa 11.10.12, 15:54    
Sałatka z jicamy, kukurydzy i edamame - thiessa 11.10.12, 15:58    
Pikantny kurczak z orzechami nerkowca - thiessa 13.10.12, 23:41    
Krewetki i chayote w kurkumowym sosie - thiessa 11.10.12, 16:04    
Sałatka z Karaibów - thiessa 11.10.12, 16:10    
Surówka z jicamy (Jicama slaw) - thiessa 11.10.12, 16:19    
Re: Tomatillos, jicama i chayote - alinka_li 12.10.12, 17:20    
Re: Tomatillos, jicama i chayote - nobullshit 12.10.12, 23:43    
Re: Tomatillos, jicama i chayote - thiessa 13.10.12, 23:33    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd