FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Schab w kapuście
   srk76   16.10.12, 07:45 zarchiwizowany
Schab upieczony w kapuście i śmietanie jest tak kruchy że nie potrzebujemy
noża by go z apetytem skonsumować. Miękki i aromatyczny. Kapusta natomiast
dostaje takiego kopniaka z ziół i mięsa, że można zwariować smakując ją razem
ze śląskimi guminklyjzami.



*Schab w kapuście*

1kg schabu bez kości
0,5kg kapusty kiszonej
2 cebule
śmietana słodka 30%
mąka
tymianek świeży
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
oliwa

przepis na schab pieczony w kapuście

Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i
nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i
smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej
strony. Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich
smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał
by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5
minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.

przepis na schab pieczony w kapuście

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i
kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela
angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie.
Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym
woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub
tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty
przepisu.


--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: familijny

  Re: Schab w kapuście
   roseanne   16.10.12, 15:26 zarchiwizowany
a czy ta smietana konieczna?
moze maslem posmarowac, albo wymoczyc w jogurcie?

nie mam nic przeciwko tluszczowi smietanowemu, poza alergia, najblizszy
zamiennik krowich produktow to kozie, a smietany takiej nie mam

chetnie bym wyprobowala
--
Inny Swiat - Zespół Aspergera

  Re: Schab w kapuście
   sznupkowie   16.10.12, 15:42 zarchiwizowany
juz jestem zakochana w tym przepisie.....do zrobienia w najbliższym czasie...:)
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Schab w kapuście
   genova51   16.10.12, 15:50 zarchiwizowany
Mięsko owszem, ale brakuje mi sosu do klusek.

  Re: Schab w kapuście
   kuchniazone   16.10.12, 19:18 zarchiwizowany
Bo się aż prosi o sos albo chociaż lekką okrasę :)

--
kuchniazone.blogspot.com/

  Re: Schab w kapuście
   srk76   17.10.12, 12:26 zarchiwizowany
Kluski okrasiliśmy kapustką :) Wszystko i tak jest dość tłuste.

Co do zamiany śmietany na jogurt - warte rozważenia. Kolejnym razem spróbujemy.

--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: familijny.blox.pl/html

  Re: Schab w kapuście
   a74-7   16.10.12, 16:16 zarchiwizowany
ja z kolei nie moge oczu oderwac od tych klusek ...:-D

  Re: Schab w kapuście
   srk76   17.10.12, 12:35 zarchiwizowany
Postaramy się umieścić przepis na blogu. Guminklyjzy zawsze wymiatają. Chociaż
ja i tak lubię bardziej śląskie kluski zwane czorne czyli z utartych ziemniaków.
--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: Schab w kapuście
   pani.serwusowa   16.10.12, 18:07 zarchiwizowany
Nie jestem wielka wielbicielka schabu w ogole, bo bywa suchawy, ale wlasnie taki
duszony w kapuscie lubie bardzo. Tylko, ze ja robie w calosci, sprobuje
nastepnym razem pokroic na kotlety. Smietana w takim zestawie, to tez dla mnie
nowosc. Sprobuj zamiast oliwy uzyc gesiego lub kaczego smalcu - wtedy dopiero
jest jazda smakowa. ;)
--
Zmysły w kuchni

  Re: Schab w kapuście
   kuchniazone   16.10.12, 19:20 zarchiwizowany
Napisz później jaka jest różnica - jeśli jest. Ja też robię często wieprzowinę w kapuście ale w
całości i do schabu zawsze dodaję kawałek mięsa z tłuszczykiem - np. żeberka, wtedy cała
potrawa nabiera smaku i nie trzeba dodawać śmietany. Warto za to podlać wszystko
gorzkim piwem - procenty wyparują, a od tak przyrządzonej wieprzowiny i kapusty nie
można się oderwać.


--
kuchniazone.blogspot.com/

  Re: Schab w kapuście
   roseanne   16.10.12, 19:35 zarchiwizowany
o!

i ten zestaw mi bardzo pasuje
piwo bezglutenowe, z prosa mam

lece po kiszona kapuste, bo moja ma dopiero 3 dni
--
Inny Swiat - Zespół Aspergera

  Re: Schab w kapuście
   pani.serwusowa   06.11.12, 17:35 zarchiwizowany
Kupilam dzis lopatke, zawinieta w rolade i jeszcze z gruba skora. Rzeznik mi
pocial na plastry. Zastanawiam sie jak to ogarnac, ale chyba bede musiala
podpiec samo mieso najpierw (po obsmazeniu), bo lopatka potrzebuje wiecej czasu
niz schab imho i boje sie, ze w czasie gdy mieso bedzie na wpol upieczone, to
kapucha juz bedzie miala dosyc. Dam znac co zrobilam i jak poszlo. :)
--
Zmysły w kuchni

  Re: Schab w kapuście
   kaskahh   16.10.12, 22:52 zarchiwizowany
tak, boskie

robie!

  Re: Schab w kapuście
   363636r   17.10.12, 10:47 zarchiwizowany
Wieprzowina z kapusta bardzo się lubią, a śmietanka do tego? Czemu nie. Brzmi
apetycznie.
Spróbuj kiedyś tak:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85439131,85439131.html
Kluski eleganckie, ale faktycznie o sos się proszą :0)
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Schab w kapuście
   mhr2   17.10.12, 15:51 zarchiwizowany
pieszesz o schabie, widzimy "kluski", schab niewazny, lubie "kluski",
a takie to zjadam bez sosu,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Schab w kapuście
   mhr2   17.10.12, 15:56 zarchiwizowany
uwielbiam mieso "Schab", tak nie

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Schab w kapuście
   srk76   17.10.12, 17:52 zarchiwizowany
@mhr

Specjalnie dla Ciebie inne ujęcie :)

--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: familijny.blox.pl/html

  Re: Schab w kapuście
   mhr2   18.10.12, 08:20 zarchiwizowany
dziekuje, teraz wyglada ladnie

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Schab w kapuście
   alinka_li   18.10.12, 17:29 zarchiwizowany
"i oblewamy całym
woreczkiem słodkiej śmietanki."
Nie spotkałam się ze śmietanką w woreczku, możesz podać jej przybliżoną ilość?
--
"Kto wiedzę mnoży, przyczynia boleści."
J. Żuławski, Stara Ziemia

  Re: Schab w kapuście
   srk76   18.10.12, 18:03 zarchiwizowany
200ml

--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: familijny.blox.pl/html

  Re: Schab w kapuście
   alinka_li   19.10.12, 14:04 zarchiwizowany
Dzięki

--
"Kto wiedzę mnoży, przyczynia boleści."
J. Żuławski, Stara Ziemia

  Re: Schab w kapuście
   rave8   21.10.12, 14:43 zarchiwizowany
1) W żadnym wypadku z oliwą. Oliwa traci swoją wartość po podgrzaniu. Nie
rozumiem wszechogarniającej mody na oliwę. Oliwa do sałatki OK, ale do schabu ma
się nijak. Schab TYLKO i WYŁĄCZNIE NA SMALCU! Smalec możemy zrobić ze słoniny i
podgardla.
2) Polecam schab z kością, danie jest dwa razy smaczniejsze.
3) Można spokojnie zrezygnować ze słodkiej śmietany. Ja bym dodał jeszcze
troszkę kminku i kilka ziarenek kolendry

  Re: Schab w kapuście
   srk76   22.10.12, 11:19 zarchiwizowany
Pomyliłaś/eś oliwę z oliwek z olejem słonecznikowym. Ten to dopiero wytwarza toksyn.
Większość olejów ratyfikowanych stwarza więcej problemów przy obróbce cieplnej niż oliwa
z oliwek EV Czy Grecy, Włosi i inne narody smażąc jedynie na oliwie są w związku z tym
narodami na wymarciu ?

Co do reszty. Schab można robić na wiele sposobów - Twój może też kiedyś wypróbuję.
--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijnyl

  Re: Schab w kapuście
   smutas13   27.10.12, 13:52 zarchiwizowany
Przepis zainspirował mnie do zrobienia żeberek. Właśnie się pieką.
Degustacja za ok 40 min. :-)
--
...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk

  Re: żeberka w kapuście
   smutas13   27.10.12, 20:56 zarchiwizowany
Moje żeberka w kapuście, nie wyszły rewelacyjne;-) Mięso było lekko twarde, ze
śmietanki zrobił się serek, kapusta też nie wyszła idealna ;-)
Gdyby kiedyś, przyszło mi do głowy powtórzyć tę potrawę, przede wszystkim, dusiłabym
dłużej osobno żeberka i osobno kapustę, później ew. zapiekłabym razem, ale już bez
śmietanki.
Dało się zjeść, ale bez entuzjazmu;-)
--
...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk

  Re: żeberka w kapuście
   srk76   28.10.12, 14:33 zarchiwizowany
Jedyne co mi wpada do głowy to kostki (chrząstki) w żeberkach. Może one coś namieszały...
--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: żeberka w kapuście
   daxter   28.10.12, 14:57 zarchiwizowany
Robie czasem zawijane zrazy drobiowe duszone w kapuscie ,musze wyprobowac schabik :)
A zapytam sie co zlego jest w oleju slonecznikowym?
Na oliwie np drugiego tloczenia mozna krotko podsmazac traktowac jak maslo,
a galazke tymianku i tak sie nie jada umoczona w oliwie sie nie spali a nada aromat potrawie.

  Re: żeberka w kapuście
   srk76   29.10.12, 13:16 zarchiwizowany
Szkół jest wiele ja wierzę tej:

Olej słonecznikowy i sojowy ma dużą zawartość aktywnych chemicznie
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i śladowych ilości przeciwutleniaczy (wit. E). Ich
obróbka cieplna tworzy toksyczną żywicę.

Oczywiście rację ma pani pisząc o smalcu - prawie każdy tłuszcz zwierzęcy jest lepszy do
smażenia od roślinnych jednak generalizowanie jest podobnym błędem jak pisanie że
oliwy to nie wolno :)
Z chemicznego punktu widzenia tłuszcze roślinne gdy są poddawane wysokiej
temperaturze raz że tracą właściwości dwa tworzą się w nich szkodliwe substancje.
Jednak zależne to jest od długości w jakiej ów olej jest poddany wysokiej temperaturze.
Smażenie schabu do tej potrawy można by było wykonać i na słonecznikowym - czas
smażenia to kilka minut i raczej na świeżym niż używanym kilka razy oleju więc nie widzę
problemu a i chemik by nie widział.

Chciałem jedynie uświadomić że oliwy EV są stosunkowo zdrowszym tłuszczem do
smażenia niż olej słonecznikowy a na pewno zdrowszym niż smalec. Ot i tyle :)

--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: żeberka w kapuście
   smutas13   30.10.12, 08:06 zarchiwizowany
srk76 napisał:

> Jedyne co mi wpada do głowy to kostki (chrząstki) w żeberkach. Może one coś nam
> ieszały...

Chrząstki bardzo lubię, nie były twarde. Raczej mięso, było lekko gumowate (chyba
sąsiedztwo kapusty to sprawiło).
Następnym razem, najpierw uduszę żeberka w szybkowarze.

--
...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk

  pyszne :)
   hippo55   02.11.12, 09:35 zarchiwizowany
Za schabem nie przepadam więc zrobiłam szynkę. Nie miałam świeżego tymianku i dałam
suszony a i tak wyszło pyszne. Do tego zrobiłam pieczone ziemniaki. Zniknęło wszystko ze
stołu w mgnieniu oka :)
Pozdrawiam i dziękuję.


--
Ania z Kubutkiem (16.11.2006) i Zuzanką (10.12.2010)
[url=https://www.suwaczek.pl/][img]https://www.suwaczek.pl/cache/d30b5d5822.png[/img]
[/url]
[url=https://www.suwaczek.pl/][img]https://www.suwaczek.pl/cache/146effc173.png[/img]
[/url]

  Re: pyszne :)
   srk76   02.11.12, 15:58 zarchiwizowany
Cieszy mnie to ogromnie :)
--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: żeberka w kapuście
   nie_wiem_nie   02.11.12, 10:24 zarchiwizowany
bardzo często robię żeberka w kapuście, niestety 1 godzina pieczenia to za mało,
prawie 2, a i tak czasami wychodzą twarde, gumowate, ale to już wina żeberek

  Re: żeberka w kapuście
   srk76   02.11.12, 16:00 zarchiwizowany
To już wiem co nie długo przerobimy na pyszny przepis. Jak pamiętam to żonie zawsze
wychodzą mięciutkie odchodzące od kości żeberka. Czas poznać jej sekret :)
--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: żeberka w kapuście
   mitta   04.11.12, 08:28 zarchiwizowany
Zrobiłam, chyba jedyna z oryginalnego przepisu - schab kupiłam specjalnie do tej
potrawy, bo nie przepadamy. Wyszło naprawdę smaczne i swojskie danie, kotlety były
kruche i, na szczęście, nie zrobiły się suche. Na eleganckie przyjęcie może bym tego
nie podała, bo ze śmietanki pod wpływem ciepła i kwasu wytrącił się serek (ale nie
rezygnowałabym z niej, bo daje dobry smak i chyba tę kruchość mięsa). Za to na
pyszny obiad pasuje, jak najbardziej. Też podałam z kluskami śląskimi, bo mój mąż,
Ślązak, jadłby je codziennie - na szczęście sam je robi. Dałam też dużo świeżego
tymianku, bo mam w ogródku - po całej gałązce na każdy kawałek mięsa i to też był
dobry pomysł. Dziękuję za przepis, na pewno czasem wykorzystam.

  Re: żeberka w kapuście
   srk76   04.11.12, 12:14 zarchiwizowany
Super. Może dzięki temu polubicie schabik ;)
--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: żeberka w kapuście
   brumming   04.11.12, 17:53 zarchiwizowany
Właśnie wstaliśmy od stołu.
Schab był znakomity mimo, że w wersji bez śmietanki i z mąką kukurydzianą.
Mniam!
--
Mój blog o szyciu i rękodziele
brummig.blox.pl/html

  Re: żeberka w kapuście
   srk76   04.11.12, 21:01 zarchiwizowany
Zaryzykujcie następnym razem ze śmietanką ;)

--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: familijny.blox.pl/html

  Re: żeberka w kapuście
   brumming   05.11.12, 14:27 zarchiwizowany
Dzieciaki są na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, dlatego u nas nie gotuje się "normalnie".
Mimo wszystko potrawa wyszła pychowata i wszystkim smakowała.
Zapomniałam dodać, że na koniec pieczenia polałam ją obficie dobrym, przecierowym
sokiem/sosem pomidorowym. Polecam!
--
Mój blog o szyciu i rękodziele
brummig.blox.pl/html

  Re: żeberka w kapuście
   mhr2   05.11.12, 15:19 zarchiwizowany
to ta jak u mnie byl przecier pomidorowy i tez go dalej polecam,
zdjecia nie podam bo z pomidorem jest niefotogeniczny ale smaczny,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: żeberka w kapuście
   mhr2   05.11.12, 15:27 zarchiwizowany
smutas13 napisała:


> Następnym razem, najpierw uduszę żeberka w szybkowarze.

a moge zapytac czy robisz tylko ze swiezych czy tez z wedzonych?

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  smaczny :)
   conti   05.11.12, 10:49 zarchiwizowany
Nie przepadam za wieprzowiną i rzadko robię ale pokusiłam się ....zrobiłam i
wyszło pysznie. Z suszonym tymiankiem, ziemniakami i buraczkami. Domowy,
troszkę czeski obiadek...jak u babci ;-)
dziękuje i pozdrawiam

  Re: smaczny :)
   srk76   05.11.12, 11:30 zarchiwizowany
Cieszę sie ogromnie że smakowało :)
--
...piszę o rzeczach ważnych choć pozornie niepoważnych
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: smaczny :)
   dorusia   06.11.12, 12:00 zarchiwizowany
nam smakowało, ale nie powaliło.

  Re: Schab w kapuście
   alinka_li   11.02.13, 13:28 zarchiwizowany
Bardzo smaczne danie z tego przepisu wyszło (tylko z połowy porcji), takie
tradycyjne smaki. Do powtórzenia, a to najlepsza rekomendacja:)
--
"Kto wiedzę mnoży, przyczynia boleści."
J. Żuławski, Stara Ziemia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd