FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   31.10.12, 20:44 zarchiwizowany
Składniki (4 osoby)

3 piersi z kurczaka lub 4 udka
1 cebula
6 łyżek jogurtu greckiego
40g masła
4-6 łyżek Śmietany słodkiej
pół cytryny
2 łyzki oliwy
łyżeczka czosnku w proszku
pół łyżeczki chili w proszku lub płatkach
pól łyżeczki cynamonu
pól łyżeczki mielonej kolendry
4- 5 łyżek pasty masala - przepis poniżej
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,139976043,139976043.htmlsól
pieprz
świeża kolendra

Najpierw musimy zamarynować kurczaka. Wystarczy 2-4 godziny przed smażeniem. Piersi
kroimy tak jak lubimy - w paski lub w kostke. Wyciskamy pół cytryny, dodajemy łyżeczkę
czosnku w proszku, pół łyżeczki chili, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki mielonej kolendry,
sól i pieprz. Dodajemy 2-3 łyżki tłustego, gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego.
Odstawiamy do lodówki na przegryzienie.

Tik-tak, tik-tak....4 godziny minęły, więc zabieramy się za smażenie. Oryginalnie taki
kurczak powinien być zgrillowany lub opieczony w folii. My jednak zrobimy to przy pomocy
starej, dobrej patelni. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy
cebulkę, dodajemy kurczaka i smażymy przez jakieś 7 minut na dużym ogniu, często
mieszajać. Zmniejszamy gaz i dodajemy 40g masła i 4 czubate łyzki pasty masala - przepis
tutaj - fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,139976043,139976043.html
Teraz następuje to co najlepsze. Bez pośpiechu, delikatnie mieszamy według wskazówek
zegarka i kręcimy przy tym zalotnie biodrami. No dobra, żartowałam! Wcale nie musi być
według wskazówek zegara:) Czujecie ten zapach? Euforia aromatów, masełko skwierczy i
pomrukuje, delikatnie wchłania się w kurczaka. Dajmy im jeszcze 5 minut, niech sie
troszeczkę podduszą. Dalej mieszając dodajemy jeszcze z dwie łyzki jogurtu i gaść
posiekanej kolendry. Nie za dużo, nie chcemy, żeby jakieś smaki zdominowały potrawę.
Ma być całkowita harmonia w smaku przypominająca aksamit. Na koniec, jak już
zdejmiemy z ognia patelnie to dodajemy pare łyzek śmietany i znów delikatnie mieszamy,
bez pośpiechu.

Tu nie ma miejsca na chaotyczne ruchy, tu nie ma miejsca na nerwy. Maślany kurczak ma
być ukojeniem dla naszych zmysłów, chwilowym zapomnieniem. Gotowe! Podajemy z
ryżem i zieloną fasolką szparagową, Smacznego i miłego, bo własnie doprowadziliśmy się
do nastepnego kulinarnego orgazmu :)



--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   01.11.12, 00:45 zarchiwizowany
ten link w składnikach nie działa, nie wiem dlaczego?....ten drugi ponizej działa - na
szczęscie..:)

--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   hazo   01.11.12, 09:52 zarchiwizowany
sznupkowie napisał(a):
> ten link w składnikach nie działa, nie wiem dlaczego?....
>
Nie działa, bo do html na jego końcu przykleiła się sól :-)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,139976043,139976043.htmlsól


  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mhr2   01.11.12, 11:06 zarchiwizowany
sznupkowie napisał(a):

> ten link w składnikach nie działa,

to niewazne, wyglada tak jak nazwa mowi "maślany kurczak",


--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   01.11.12, 11:16 zarchiwizowany
Dziękuje Hazo - teraz widzę, podstępna sól..;)
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   buka007   02.11.12, 09:04 zarchiwizowany
wlasnie od kilku dni chodzi za mna cos indyjskiego! :-)
mam jedno pytania, dlaczego smażysz tego kurczaka na oleju, jesli ma być to
kurczak maslany? mozna przeciez na ghee.


  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mhr2   02.11.12, 09:45 zarchiwizowany
na ghee jest bardziej aromatyczny, ale nie wiem jak by wyszlo na nim
w wyzej opisanej metodzie smazenia, za dlugo, za wysoka temp.na to mieso,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   buka007   02.11.12, 13:12 zarchiwizowany
tez tak mysle, ze za dlugo. I jeszcze to duszenie pozniej..
Ale moze wlasnie dobrze by wyszlo, sprobuje i sie podzielę wrazeniami.

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   02.11.12, 16:14 zarchiwizowany

Smażenie trwało raptem pare minut i dlatego na oliwie , bo w maśle to ten kurczak ma się
poddusić , nie smażyc. Czyli masło dodaje na sam koniec jak już mam bardzo niską
temperature, ono ma się rozpuścić a nie usmażyc. Wtedy ta potrawa ma taki specyficzny
maślany smak. Cały proces od wrzucenia kurczaka do końcowego dolania śmietany to max
15 minut...:)

Nie miałąm ghee pod reką..:) I moim zdanim dobrze rozgrzane niesolone masło,
sklarowane odpowiednio , dobrze zastępuje Ghee. Kiedyś myślałam, ze te ghee to jakieś
cudo smakowe, ale to zwykłe masło kilkakrotnie topione, smazone i chłodzone ponownie.

Inspiracji szukam zawsze na tych dwoch blogach, niestety są po angielsku , ale moze
wam to nie przeszkadza..:)

www.ecurry.com/blog/indian/curries/gravies/murgh-makhani-butter-chicken/

sinfullyspicy.com/2012/06/01/jal-jeera/

[img]http://3.bp.blogspot.com/-
CV6GPqhItfg/UJFz14Kv6vI/AAAAAAAADo8/mo4DfNK1pF4/s640/DSC_0004+(2).JPG[/img]

--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   glasscraft   02.11.12, 17:51 zarchiwizowany
Nie dziwne, ze sklarowane maslo dobrze zastepuje ghee, bo ghee to wlanie sklarowane
malso :-)
--
Light travels faster than sound - that's why some people appear bright until you hear
them talk...

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   02.11.12, 17:55 zarchiwizowany
Teraz to też wiem, ale jak kupowałąm pierwszy raz to myślałam, ze to będzie coś
EXTRA.....taka indyjska złota rybka na przyklad..;)
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   oteczka   04.11.12, 12:28 zarchiwizowany
Zrobiłam i właśnie zjadłam pyszny kurak,zjadłam z pieczonymi krojonymi jak
frytki ziemniaczkami + dużo ziółek + ogórek musztardowy +papryka w miodzie
.Troszeczkę konsystencja taka mi się wydawała lekko grudkowata ,pewnie przez
yogurt ale przyjrzałam się twoim zdjęciom u ciebie też tak wygląda,zdjęcia
nie daję bo zanim pomyślałam już zaczęłam jeść a jeszcze jedno może kapkę za
kwaśne bo dałam limonkę zamiast cytryny może to przez to,ogólnie rewelacja ale
ja kocham indyjską kuchnię.

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   05.11.12, 13:42 zarchiwizowany
Oteczka ta grutkowata konsystencja to chyba od tych wszystkich przypraw, mi też nie
wyszła gładka, ale tak ma chyba być...:)

Najważniejsze, ze smakowało:)
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mhr2   05.11.12, 14:09 zarchiwizowany
oteczka napisała:

Troszeczkę konsystencja taka mi się wydawała lekko grudkowata ,pewnie przez
> yogurt

to tak jest jak sie dodaje jogurt, smietane bo one powinny byc najpierw
"zachartowane"
bo inaczej powstaja "grudki", smaku to nie szkodzi jedynie optyce,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mitta   12.11.12, 15:52 zarchiwizowany
Zrobiłam wszystko, jak w przepisie stało (no, może z małym wyjątkiem - nie dałam
cytryny) i wyszło pyszne jedzonko. Podałam z ryżem i grillowaną papryką. Trochę się
bałam, żeby nie przearomatyzować, o co w kuchni indyjskiej nietrudno, ale smaki i
zapachy zrównoważyły się. Tylko kolor potrawy wyszedł mi jaśniejszy, dodałaś coś do
podkolorowania?

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   12.11.12, 16:36 zarchiwizowany
Ciesze się że przepis podpasował..:) Jeżeli chodzi o kolor, to nic nie dodawałam ,ale mi nigdy
nie wychodzi taki sam kolor, bo zawsze jakiejś przyprawy sypnie się mniej lub więcej. Jeżeli
wychodzi mi za blady i chcę trochę podkręcic kolor to dodaje kurkumy z papryką w proszku
lub przecierem pomidorowym - odrobina sprawia, ze kolor jest bardziej pomoarańczowy, a w
smaku nic się nie zmienia. Dodaje już na samym końcu jak sciągne z ognia.
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   buterfly5   22.01.13, 14:39 zarchiwizowany
Dziś robię już drugi raz, ale zastanawiam się czemu moje masło nie łączy się z sosem... Za
pierwszym razem dałam zwykłe, dziś ghee i wciąż to samo... sos sobie a masło sobie:( Być
może wina tkwi w jogurcie, miałam tłusty jednak nie grecki. Samo połączenie smaków
rewelacja, więc się nie poddaję;) pozdrawiam
--
Jedynka gotuje

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mitta   22.01.13, 15:44 zarchiwizowany
Nie wiem, czy to nie zasługa jakiejś przyprawy, bo dzisiaj robiłam curry z innego przepisu i też
tak miałam, przyprawy użyłam podobne.

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   22.01.13, 15:56 zarchiwizowany
a podsmażacie najpier na oliwie? BO te masełko to ma się na minimalnym ogniu rozpuszczać
i powinno się wchłonąć w sos. Ja uzywam tłusty jogurt grecki.
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mitta   22.01.13, 16:48 zarchiwizowany
U mnie do pewnego momentu wszystko jest OK, a pod koniec tłuszcz oddziela się i mogę go
łyżką zebrać. Nie przeszkadza mi to, tłuszcz wywalam i potrawa jest mniej kaloryczna nie tracąc
smaku.

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   22.01.13, 17:23 zarchiwizowany
No ale przy tej potrawie to zawsze się wytrąca tłuszcz i nie jest tak do końca gładka i
macie rację, że moze to być powód przyprawy.

www.ecurry.com/blog/indian/curries/gravies/murgh-makhani-butter-chicken/

tu też widac jak się tłuszcz oddziela..:)

Znów mi smaka narobiliście, czas się zabrac za masala chyba..:)


--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mitta   22.01.13, 17:53 zarchiwizowany
Moje dzisiejsze curry właśnie tak wyglądało, jak na fotce, ale nie uważam, żeby to było
jakimś minusem.
Sznupki, a możecie polecić mi jakąś tajską zupę, bo zostało mi pół puszki mleka
kokosowego.

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   22.01.13, 18:09 zarchiwizowany
Mita ja gotuję taką na bazie green curry. Można ją zrobić z kurczakiem lub warzywną albo z
krewetkami. Ja tak średni raz w miesiącu mam w różnych formach

sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/2012/06/tajska-zupa-kokosowa-czyli-
gotowanie-z.html
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mamba30   31.01.13, 17:40 zarchiwizowany
dzisiaj robię po raz drugi, to jest poezja w gębie :D

--
[url=http://lilypie.com][img]http://lb2m.lilypie.com/TikiPic.php/Hyb00mg.jpg[/img]
[img]http://lb2m.lilypie.com/Hyb0p2.png[/img][/url]

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   31.01.13, 18:00 zarchiwizowany
Ja sobie teraz trochę odpoczywam od Indyjskiej kuchi bo przegiełam ostatnio , teraz się
wzięłam za wietnamską..:)
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mamba30   31.01.13, 18:53 zarchiwizowany
ja mieszam sobie radośnie, czyli raz tajska, raz chińska, polska, meksykańska i inne... i tym
sposobem nam się nie nudzi. ale to danie musiałam koniecznie powtórzyć. Masalę robię od
nowa, bo tą, która mi została zeżarłam samą z krakersami :P
--
[url=http://lilypie.com][img]http://lb2m.lilypie.com/TikiPic.php/Hyb00mg.jpg[/img]
[img]http://lb2m.lilypie.com/Hyb0p2.png[/img][/url]

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   sznupkowie   01.02.13, 09:34 zarchiwizowany
Ja tam namawiać niechce, ale jak ci teraz zostanie trochę masali to wymieszać z majonezem i
do frytek......boszzee...nogi sie same uginają...:) u mnie w domu mówimy na to hinduski
majonez:)
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: Murgh Makhani - maślany kurczak po indyjsku
   mamba30   01.02.13, 13:38 zarchiwizowany
zostało, zostało...

z majonezem powiadasz.... chyba już mam smaka, bo majonez to ja kocham miłością
obrzydliwie namiętną :D
--
[url=http://lilypie.com][img]http://lb2m.lilypie.com/TikiPic.php/Hyb00mg.jpg[/img]
[img]http://lb2m.lilypie.com/Hyb0p2.png[/img][/url]

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd