FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  marcinek
   sonix73   11.11.12, 13:53 zarchiwizowany
jakoś nie lubię marcińskich rogali, ale tort marcinek to zupełnie inna bajka;-)

pycha!!!

ciasto:
1 kilogram maki tortowej- polecam mąkę basię, jest fantastyczna!
220g cukru
200g masła
2 jajka
2 zółtka
200ml śmietany 18% kwaśnej
1 łyżeczka sody
łyzeczka ekstraktu waniliowego

krem:
1.5 litra śmietanki 36%
350g cukru
sok z 1 cytryny

składniki na ciasto połączyć i podzielic na 10-13 części, ja piekłam w
tortownicy 26cm i wyszło mi 11 placków. piekłam w 200st.około 10 minut do
zezłocenia.
ostudzone placki smarowałam śmietaną ubitą z cukrem i cytryną. pokryłam nia
też wierzch i boki, które później obsypałam uprazonymi niesolonymi orzeszkami
ziemnymi. wierzch ozdobiłam czekolada i karmelem. później, po przekrojeniu
wrzucę fotki wnętrza.


  Re: marcinek
   ajer2   11.11.12, 15:48 zarchiwizowany
Jaki wysoki:)Czekam na środek:)

  Re: marcinek
   roseanne   11.11.12, 17:11 zarchiwizowany
karmel wyglada pieknie, jak plomien

skad ta nazwa?


jedyny deser zwiazany z imieniem marcin, jaki znam, to rogale z bialym makiem
--
Inny Swiat - Zespół Aspergera

  przekrój marcina ;-)
   sonix73   11.11.12, 18:12 zarchiwizowany
oto obiecane zdjęcia pokrojonego marcinka. musze powiedzieć, że jest absolutnie
pyszny i
baaaardzo syty.szczerze polecam. jest to ciasto naprawdę proste, acz
czasochłonne. warte zrobienia!

  Re: przekrój marcina ;-)
   mhr2   12.11.12, 08:28 zarchiwizowany
bardzo ladnie wyglada, robie czasami cos podobnego tylko z blachy
troche mniej pracy, krajanke tak ja nazywam,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  'dziewiczy Marcin'
   pinkink3   12.11.12, 06:09 zarchiwizowany

Piekny!

Przepis i zdjecie przypomnialy mi 'Tort Smietanowy 'Dziewiczy', zapisany w moim
starym, przywiezionym jeszcze z Kraju, kucharskim kajeciku, wiec szybko go
odszukalam i porownalam.

Na 'Dziewicze' placki bierze sie:
1 szklanke smietany gestej
1 szklanke cukru
3 zoltka lub 2 jajka + 1 zoltko
1 lyzeczke sody
maki - ile zabierze.

O ile pamietam plackow wychodzilo ok. 20, tyle, ze cieniutkich bardzo.

Na mase szlo podobnie:
1 1/4 kremowki
25 dkg cukru
1-2 paczek cukru waniliowego.

Bez cytryny.

Prawda, ze podobne?

Bardzo mi sie podoba ten bursztynowy grzebien z karmelu, natomiast orzeszki
ziemne juz znacznie mniej - dalabym migdaly moze - ale to moja preferencja.
Uwazam,ze do tak eleganckiego wypieku ordynarne 'pinaty' nie pasuja.;))

PS.
wydawalo mi sie, ze tu kiedys, dawno temu wstawialam przepis 'Dziewiczego', ale
mimo uzycia wyszukiwarki nic nie odnalazlam.
Moze zrobie 'Dziewiczego Marcinka'...?

  Re: 'dziewiczy Marcin'
   roxy361   12.11.12, 23:26 zarchiwizowany
A robiłas kiedys moze Marcinka z mniejszej porcji? ja bym sie na niego chętnie skusiła ale
taka porcje to jedlibysmy przez rok. Nie wiem jak podzielic ilość np jajek, bo jedno to chyba
za mało do połowy porcji?

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd