FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zapiekany krem cytrynowy

400g śmietany kremówki 36%
2 jajka
3 żółtka
½ szklanki cukru
skórka starta z 3 cytryn
4 lub 5 łyżek soku z cytryny


Jajka i żółtka lekko ubić z cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryn, dokładnie wymieszać.
Śmietanę mocno podgrzać na małym ogniu, ale nie dopuścić do zawrzenia. Gorącą
śmietanę wlać powoli do masy cytrynowo- jajecznej, stale mieszając. Piekarnik nagrzać do
160˚C. Do większej blachy wstawić kokilki lub silikonowe foremki i wypełnić je
przygotowaną masą. Włożyć do piekarnika i do dużej blachy wlać gorącą wodę, tak aby
sięgała do połowy wysokości foremek. Zapiekać do stężenia masy, ok. 45 min. Po
upieczeniu i wystudzeniu dobrze schłodzić w lodówce. Pyszny, intensywnie cytrynowy
smak.
A z białek można zrobić bezy, ale trzeba pamiętać, żeby wystudzić piekarnik. Ja
włożyłam na 150˚C i to była jeszcze zbyt wysoka temperatura – wierzchnia warstwa zbyt
szybko zmieniła się w skorupkę i środek nie mógł się dobrze wysuszyć.



Zapiekany krem cytrynowy - michaga 13.11.12, 23:39    
Re: Zapiekany krem cytrynowy - ania_m66 14.11.12, 08:39    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd