FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tajski bigos, czyli na ostro:)

Oczywiście nazwa bigos użyta przewrotnie:)

Takiej kapusty nie zje się na wóżkach w Bangkoku czy na Koh Samui, ale na pewno
znajdzie się na food marketach u chińczyków na północy Tajlandii przy granicy z Birmą.

składniki:

kapusta zielona
pok choy/pekińska
boczek świeży
czosnek
papryczka chili
imbir
kolendra świeża
limonka
liście laurowe
kolendra mielona
fennel nasiona kopru
anyż gwiazdkowy
kurkuma
papryka
pieprz mielony
sos sojowy
sos ostrygowy
ocet ryżowy lub inny winny:)
cukier palmowy/brązowy
miód
ziarna sezamu
mąka kukurydziana lub ziemniaczana



Napisałam w składnikach kapusta zielona, bo ciężko dostać typowo tajską kapustę. W
Polsce można użyć włoskiej, a ja u siebie kupuje Green lub Savoy Cabbage. Jeżeli nie
dostaniecie kapusty pok choy to można to zastąpić kapustą pekińską. Kapusta pekińska
czy pok choy ma tu być dodatkiem, czyli stosunek 1:4 przynajmniej. Ja na 600g boczku
dałam 2 małe kapusty zielone i 2 pok choy'e, tak jak widać na obrazku powyżej

Do rondla wkładamy świeży boczek i dodajemy przyprawy : imbir wielkości kciuka
pokrojony w zapałki, 5 ząbków czosnku w całości, 1 gwiazdke anyżu, 1 papryczkę chili w
całości, łyżkę nasion kopru włoskiego(fennel), 2-3 liscie laurowe, pól łyżeczki kurkumy, pół
łyżeczki kolendry mielonej i gałązkę świeżej, łyżkę cukru palmowego/brązowego.
Polewamy to wszystko sosem sojowym i zalewamy wodą. Gotujemy na małym gazie, aż
utworzy nam się boczkowy rosołek i mięsko będzie obgotowane. Nie możemy doprowadzić
do rozgotowania. Wyciągamy mięso do ostygnięcia.
Szatkujemy zieleninę bardzo grubo, nie marnujemy żadnych liści. Wrzucamy to do dużego
gara i dodajemy soku z jednej limonki i 2 łyżki octu ryżowego, teraz zakasamy rękawy i
ugniatamy kapustę, tak żeby dobrze się nam zakwasiła i skruszałą. Przelewamy rosół do
kapusty przez sitko przecierając czosnek i papryczkę, resztę farfocli wyrzucamy. Na małym
ogniu gotujemy kapuste aż będzie pół twarda.


Boczek kroimy w grubą kostke i dodajemy przypraw - papryka czerwona, pieprz, czosnek
suszony i kolendra mielona. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy boczek, smażymy aż
się nam ładnie spiecze. Jak już mamy odpowiednio spieczony boczek to podsypujemy go 2
łyzkami mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, mieszamy dokładnie i polewamy 2 łyżkami
miodu i posypujemy sezamem. Mieszamy tak na raz dwa, trzy i podlewamy chlustem octu
ryżowego lub innego winnego. Przekładamy to do garnka z kapustą i gotujemy przez
chwilę.Na koniec dodajemy do smaku jakieś 3 łyżki sosu ostrygowego. Gotowe! Podajemy
z ryżem, albo po "naszemu" z ziemniakami. Bigos jest pikantny i delikatnie ostry, ale nie
jest diabelsko ostry. Można przystroić kolendrą i papryczką chili.


--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Tajski bigos, czyli na ostro:) - sznupkowie 23.11.12, 18:39    
Re: Tajski bigos, czyli na ostro:) - mhr2 24.11.12, 11:54    
Re: Tajski bigos, czyli na ostro:) - sznupkowie 24.11.12, 12:20    
Re: Tajski bigos, czyli na ostro:) - mhr2 24.11.12, 12:32    
Re: Tajski bigos, czyli na ostro:) - sznupkowie 26.11.12, 22:47    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd