FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: babka warta $10.000

> Zgadza sie, choc wyczytalam rowniez, ze:
> "Any cake made with a 4:1:2:1 ratio of flour, butter, eggs, and sugar is also
> called a pound cake."

No to już luzacka dowolność, jak z kotletem. Równie dobrze można sobie odpuścić proporcje i
twierdzić, że any cake made from flour, butter, eggs and sugar is also called a pound cake. Or
just any cake, what the hell. Poza tym 4 części mąki na 1 cukru, to zdecydowanie za mało tego
drugiego składnika, żeby to nazwać ciastem słodkim. Na 250g mąki 62g cukru, to jest słodkawy
chlebek najwyżej. 180-200g cukru i jest ciacho, że somsiadki się z mężem prześpią, byleby
dostać recepturę. Zresztą w przepisie cytowanym przez Ciebie jest 3 i ćwierć szkl. mąki (to jest
390g) na 3 szkl cukru (to jest... 600g), co jest katastrofalną dysproporcją. Do tego 113g
masła... 10 patyków pani dostała, powiadasz? Bosa Hrabina powinna zostać zrzucona ze
skały...

Funciakowiec wykonany z takiej samej ilości (wagowo) składników, bez spulchniaczy, ma dość
charakterystyczne właściwości, które tak posunięta jak powyżej zmiana proporcji po prostu
zniweczy. Miąższ jest gęsty i ciężki, lecz skremowane masło zapewnia mu miękkość, oraz
przemaślany aromat. Dość długo zachowuje świeżość. Wyborny do kierbaty z mlekiem, albo
burbonem ;o)

Przy tak luźnej interpretacji odpowiednika w innym języku nie ma co szukać, bo się jeszcze
parcha od czepiania dostanie. W każdym razie mój znajomy piekarnik-cukiernik wykonywał
często coś, co nazywał ciastem tłuszczowo-biszkoptowym: najpierw ucierał masło, a potem
dodawał reszty, po trochu, aż uzyskał interesującą go konsystencję. Proszek do pieczenia
dodawał.

--
"Scratch a konik and find a romantic..."

babka warta $10.000 - pinkink3 03.12.12, 07:10    
Re: babka warta $10.000 - daxter 03.12.12, 10:30    
Re: babka warta $10.000 - daxter 03.12.12, 11:57    
Re: babka warta $10.000 - hazo 03.12.12, 12:07    
ja bym Ci dala - pinkink3 04.12.12, 05:27    
to nie byl konkurs na piekne babki - pinkink3 04.12.12, 05:08    
to nie tak - pinkink3 04.12.12, 03:56    
Re: babka warta $10.000 - bucefal_macedonski 08.12.12, 02:17    
Re: babka warta $10.000 - pinkink3 08.12.12, 07:02    
Re: babka warta $10.000 - bucefal_macedonski 08.12.12, 11:24    
piekarnicze myslenie magiczne - pinkink3 08.12.12, 21:37    
Re: babka warta $10.000 - kk345 12.12.12, 00:30    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd