FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

rum cake albo keks angielski

Jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych w Wielkiej Brytanii i krajach
Commonwealth'u. Istnieje pod wieloma nazwami - Christmas cake, black cake, rum cake,
fruit cake i w wielu lokalnych wariantach. Wspólnym, najbardziej charakterystycznym
dodatkiem są owoce moczone w alkoholu. I tu również mamy duże zróżnicowanie
proponowanych alkoholi (rum, brandy, whiskey, czerwone wino) i owoców. Także czas
macerowania owoców jest różny - w znanych mi przepisach waha się od jednej nocy aż
do jednego roku. Ja trzymałam swoje owoce przez tydzień, ale robiłam już ten keks z
owocami moczonymi tylko przez noc. Za każdym razem wychodzi niezwykle aromatyczny.

KEKS ANGIELSKI

0,5 kg mąki 550
200 g masła w temperaturze pokojowej
140 g cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
około 700 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle) +
kandyzowana skórka pomarańczowa (50 -100 g) macerowanych przynajmniej przez noc w
400 ml ciemnego rumu
W misce ucieramy mikserem masło, dodajemy cukier i po jednym 4 jajka. Następnie
dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon, ziele
angielskie i gałkę muszkatołową. Dodajemy owoce i dokładnie mieszamy. przekładamy do
tortownicy o średnicy ok 25 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok.
1,5 - 2 godzin.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne, cały dom wypełnia się zapachem grzanego rumu i
świąteczną atmosferą.

--
www.o-smaku.blogspot.com

rum cake albo keks angielski - erkatka 07.12.12, 22:26    
Re: rum cake albo keks angielski - mhr2 08.12.12, 12:06    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd