FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kurczak w słonecznikowej panierce i sos paprykowy

Składniki:

piersi z kurczaka lub wypatroszone udka bez skóry
słonecznik
mielona kolendra
sól
pieprz
miód
cytryna
olej
woda

Na sos:

1/2 kg papryki kolorowe
1 zielona papryka chili
1 cebula
3 liście laurowe
masło
mąka ziemniaczana/kukurydziana
papryka mielona
oregano
bazylia
brązowy cukier
ocet balsamiczny
maggi

Sos paprykowy to mój smaczny wynalazek a kurczak odgapiony od Jamiego Olivera. ja
zrobiłam to w formie szaszłyków, a on w formie kotletów z piersi kurczaka.

Mięso posypujemy mieloną kolendrą, solą i pieprzem. To wszystko. Tym razem nie
kombinujemy i nie dodajemy nic innego. Pozwólmy królować kolendrze choć przez jedną
noc. Kroimy kurczaka w kawałki i nakłuwamy na drewniane szpikulce. Dobieramy foremkę
lub naczynie żaroodporne na które możemy zahaczyć szaszłyki. Tak jak na załączonym
poniżej zdjęciu.


Do foremki wlewam jakieś 5-6 łyżek wody, a szaszłyki skrapiamy cytryną i olejem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200C. Po 15 minutach zmniejszamy na 180C i
pieczemy jakieś 15-20 minut w zależności od mięsa.

W międzyczasie zabieramy się za sos. Sos paprykowy jest świetnym dodatkiem do ryżu,
kasz i makaronów. Rozgrzewamy łyżkę masła dodając cebule pokrojoną w piórka.
Wrzucamy łyżkę brązowego cukru i liście laurowe oraz cienko pokrojoną papryczkę chili.
Jak cebula jest juz na wpół miękka dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Najlepsza jest
papryka trzy kolorowa z mrożonek. Gotujemy przez parę minut, pilnujemy, żeby nam się
nie rozgotowała papryka, dodajemy odrobinę oregano i bazylie, może tez byc majeranek.
Łyzkę mąki rozrabiamy w szklance wody i dodajemy do sosu, gotujemy jeszcze przez
chwile. Na sam koniec dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około pól łyżki maggi. Gotowe!

Wyciągamy kurczaka z piekarnika, jeżeli woda wyparowała to dolewamy do foremki jakieś
3 łyzki wody. Mięso wkładamy do foremki, polewamy miodem i posypujemy słonecznikiem.
Z powrotem do piekarnika na jakieś 10 minut, aż nam się słonecznik z miodem zapiecze i
już gotowe.


Serwujemy z pszenicą prażoną zwaną też Bulgurem. Szaszłyki kładziemy na sosie
paprykowym, a do kaszy dodajemy ten nieziemsko i nieprzyzwoicie dobry kleik
słonecznikowi- miodowy;)

--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Kurczak w słonecznikowej panierce i sos paprykowy - sznupkowie 10.12.12, 21:43    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - mhr2 12.12.12, 09:48    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - julia-1000 03.01.13, 23:56    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - sznupkowie 04.01.13, 00:23    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - julia-1000 04.01.13, 01:07    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - bistromama 04.01.13, 08:11    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - senin1 06.01.13, 08:07    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - tralalumpek 06.01.13, 09:16    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - sznupkowie 06.01.13, 11:52    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - mhr2 04.01.13, 11:25    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - mhr2 04.01.13, 12:10    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - sznupkowie 04.01.13, 13:31    
Re: Kurczak w słonecznikowej panierce i sos papry - inaa1 05.01.13, 15:44    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd