FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Piernik przekładany marcepanem i powidłami.

Piernik, który nie potrzebuje leżakowania przed pieczeniem, ani po pieczeniu.

piernik:
480 g mąki
360 g miodu
190 g cukru
100 g masła
250 ml mleka
4 jajka
1 przyprawa do piernika (30g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon, kakao i cukier doprowadzamy do wrzenia i
odstawiamy, żeby ostygło. Następnie, do zimnej masy, dodajemy po kolei mleko, żółtka,
mąkę wymieszana z sodą. Białka ubijamy i pod koniec delikatnie łączymy z masą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (piekłam wyjątkowo na termoobiegu)
około 60 minut. Po 45 minutach pieczenia sprawdzamy stopień upieczenia piernika
patyczkiem.

do przełożenia:
200 g masy marcepanowej
ok. 150 g powideł śliwkowych
Marcepan rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując nieco cukrem pudrem. Wycinamy koło o
średnicy równej wielkości piernika. Upieczony i ostudzony piernik przekrawamy. Na dolnej
części cienko rozsmarowujemy powidła, kładziemy masę marcepanową, znowu cienko
smarujemy powidłami i przykrywamy drugą częścią ciasta.

polewa:
70 g masła
70 g cukru pudru
3 lyżki ciemnego kakao
1 łyżka zimnej wody
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do
roztopienia, a następnie do krótkiego zagotowania. Tężejącą polewę wylewamy na piernik
i dowolnie ozdabiamy.
--
prowadzę swoje bistro w sieci
www.bistromama.pl

Piernik przekładany marcepanem i powidłami. - bistromama 18.12.12, 09:56    
Re: Piernik przekładany marcepanem i powidłami. - linn_linn 18.12.12, 13:17    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd