przepis znaleziony tutaj
tastefully.bloog.pl/id,329816514,title,Piernik-z-masa-z-kaszy-manny,index.html?_ticrsn=3&ticaid=5fb57
masę zrobiłam z półtorej porcji
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
Masa:
9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
3/4 litra mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z
1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i
wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki
z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do
piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach
34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy
pozostałe dwa ciasta.
Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą
manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie
zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i
cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy.
Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo
rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl
tastefully.bloog.pl/id,329816514,title,Piernik-z-masa-z-kaszy-manny,index.html?_ticrsn=3&ticaid=5fb57
masę zrobiłam z półtorej porcji
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
Masa:
9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
3/4 litra mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z
1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i
wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki
z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do
piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach
34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta.
Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy
pozostałe dwa ciasta.
Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą
manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie
zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i
cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy.
Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo
rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.
--
Iza
mniam-mniam.bloog.pl