FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Boczek pieczony
   srk76   04.01.13, 12:53 zarchiwizowany
Domowej roboty wędlina jest najlepsza. Nikt mnie nie przekona, że kupiony nawet w
najlepszym sklepie pieczony boczek jest lepszy od tego, który upiekliśmy sami. Doskonałej
jakości mięso i przyprawy to cała tajemnica pysznego pieczonego boczku. Wasz stół jest
wart takiej wędliny więc polecamy tym bardziej, że jest to banalne do zrobienia.

*Boczek pieczony*

boczek w płacie surowy do zrolowania 1,5 kg
czosnek 6 ząbków
tymianek świeży
pieprz
sól

Nacieramy cały płat boczku startym czosnkiem, solą i pieprzem. Posypujemy listkami
tymianku. Mocno ściskając zwijamy w rulon pamiętając o tym by tłusta strona boczku była
na wierzchu. Związujemy całość nicią lub sznurkiem. Związany boczek nacieramy z
zewnątrz jeszcze raz przyprawami i wkładamy do piekarnika. W rozgrzanego do
temperatury 200 stopni piekarniku pieczemy boczek około 1,5 godziny.

-- ----
...piszę o wszystkim co ważne choć z pozoru niepoważne. Mnóstwo historyjek z
rodzinnego życia i wiele ciekawych przepisów na doskonałe domowe jedzenie :)
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: Boczek pieczony
   radecque   04.01.13, 14:09 zarchiwizowany

Super boczek. Smakowite zdjęcie.
Tyle, że to pieczeń nie wędlina :)

--
Podobnie jak sportowiec za doping, kucharz powinien być dyskwalifikowany za glutaminian
sodu i proszek do pieczenia.

  Re: Boczek pieczony
   daxter   04.01.13, 14:46 zarchiwizowany
Akurat w boczku nie gustuje dla mnie za tłusto ,ale zgadzam sie własnoręcznie wszystko
smakuje lepiej .😊
Domowa wędlina najlepsza.

  Re: Boczek pieczony
   roseanne   04.01.13, 14:57 zarchiwizowany
i chrzanik obok, wszystko jak trzeba

czesto robie w rekawie
--
co bylo to bylo
co moze byc jest
a bedzie to co bedzie

  Re: Boczek pieczony
   mhr2   05.01.13, 10:31 zarchiwizowany
roseanne napisała:

> czesto robie w rekawie

jakos ten rekaw nie chce byc dodry do mnie, wychodzi ciapka a nie ladna skorka,
robie cos zle?

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Boczek pieczony
   bene_gesserit   07.01.13, 22:47 zarchiwizowany
10 minut przed końcem pieczenia wyjmij pieczeń z rękawa i dopiecz bez niego. Możesz ją
posmarować wodą z solą albo wodą z miodem - skórka ładnie się przypiecze i będzie
chrupiąca.
--
Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.

  Re: Boczek pieczony
   mhr2   08.01.13, 09:11 zarchiwizowany
dziekuje

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Boczek pieczony
   tralalumpek   04.01.13, 15:29 zarchiwizowany
to jest pierwsze pol prawdy a drugie pol to: pod warunkiem ze sobie swiniak sama
wychodowalas i wiesz na czym i tym samy masz dobry boczek na dopracowanie czyli na
zrobienie z niego rolady

  Re: Boczek pieczony
   mhr2   04.01.13, 15:46 zarchiwizowany
taka rolada boczkowa jest bardzo smaczna i mniej tlusta jak niekturzy mysla,
na zimno wspaniala na kanapki i do salatek,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Boczek pieczony
   erkatka   04.01.13, 16:31 zarchiwizowany
My czasem zamawiamy świnię na wsi i okazuje się, że teraz te świnie są mniej tłuste niż
kiedyś (przynajmniej te, które my bierzemy). Powiedział mi o tym właśnie gospodarz, żałując
zresztą, że nie da się wytopić tyle smalcu, ile kiedyś :) A rolada wygląda smakowicie.
--
www.o-smaku.blogspot.com

  Re: Boczek pieczony
   363636r   06.01.13, 10:14 zarchiwizowany
Bardzo przyjemny boczek. Też często robię, tylko zamiast tymianku zazwyczaj daję
dużo majeranku.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

  Re: Boczek pieczony
   monkaa5   07.01.13, 16:00 zarchiwizowany
Robie taki boczek od kilku lat .
Boczek wcale nie jest tlusty ,chudy boczek jest chudszy niz karkowka wierzcie mi
Ja zawsze wkladam go po uprzednim natarciu przyprawami w SIATKE DO BALERONOW .
Dobrze sciska i nie za duzo roboty przy tym

  Re: Boczek pieczony
   mhr2   08.01.13, 10:45 zarchiwizowany
mam nadzije ze nie obraze nikogo podajac moja potrwe,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Boczek pieczony
   mhr2   08.01.13, 10:48 zarchiwizowany
on byl tez pieczony po peklowaniu,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Boczek pieczony
   beata19735   08.01.13, 11:51 zarchiwizowany
mhr2,bardzo ladnie zdjecie wyglada,ale takie wszystko jakby surowe oprocz
kartofla z wody.Brokoly zblanszowane,kapusta kiszona(?) surowa ,tylko ukiszona.
Boczek wyglada na ugotowany ,a nie upieczony po peklowaniu.Jak Ty pieczesz,ze
wszystko takie surowe jest?

  Re: Boczek pieczony
   mhr2   10.01.13, 10:52 zarchiwizowany
beata19735 napisała:

,ze
> wszystko takie surowe jest?

surowych potraw nie jadamy,

--
"Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu
handeln."

  Re: Boczek pieczony
   srk76   08.01.13, 11:51 zarchiwizowany
Ładnie podany :)
--
...piszę o wszystkim co ważne choć z pozoru niepoważne. Mnóstwo historyjek z rodzinnego
życia i wiele ciekawych przepisów na doskonałe domowe jedzenie :)
Zapraszam na nasz blog: Familijny

  Re: Boczek pieczony
   363636r   08.01.13, 12:15 zarchiwizowany
Dla mnie bomba - boczek z kapusta, ziemniaczki do tego, samo dobre! Jeszcze
jasnym, lekkim piwem bym popił.
--
BETTER MOTORHEAD THAN DEAD

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd