FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały



nadzienie na 12 sztuk
150g mąki krupczatki
50g mąki ziemniaczanej
50g cukru pudru
100g masła
1 żółtko

Składniki suche - czyli mąkę mąkę i cukier mieszamy, dodajemy posiekane masło (z
lodówki) i rozcieramy palcami, aż powstaną okruszki. Dodajemy żółtko i zagniatamy
gładkie ciasto (można dodać ze 2 łyżki zimnej wody w razie problemów z połączeniem
składników). Gotowe ciasto spłaszczone, włożyć na 10 minut do lodówki (przykryć lub
zawinąć w folię aby nie schło).
Foremki natłuścić masłem i obsypać krupczatką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm,
wycinać kółka szklanką i wyklejać foremki (na dno minimalnie więcej ciasta). Foremki z
ciastem od strony ciasta wyłożyć folią aluminiową albo papierem do pieczenia (bez
znaczenia, miałam i takie i takie), i na wierzch folii/papieru wysypać ryż. Dzięki temu nasze
babeczki nie urosną tak jak nie trzeba, nie przypieką się za bardzo. Piec 8 - 10 minut w
temperaturze 200°C na złoty kolor. Ostatnie 2 minuty pieczemy już bez obciążenia ryżem i
bez folii/papieru.



Kruche babeczki na 12 sztuk
25g gorzkiej czekolady
100g chałwy
25g masła
budyń czekoladowy (połowa opakowania) bez cukru - na mleku, przygotować jak na
opakowaniu - gorące mleko i proszek ;)

Budyń przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu, studzimy. Miękki masło dodajemy
do ostudzonego budyniu, ucieramy na gładką masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy do temp pokojowej, dodajemy
pokruszoną chałwę, ucieramy na "w miarę" gładką masę.
Do budyniu stopniowo dodajemy masę chałwowo-czekoladową, ucieramy ręcznie, bez
blendera i innych ustrojstw.
Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni, do uzyskania koloru lekko złotego.

Masę nakładamy do środka babeczek, obsypujemy całość migdałami, u mnie dodatkowo
posypane białą tartą czekoladą.

Gorąco polecam, wbrew pozorom wcale nie ma przy tym dużo pracy, około 45 minut
zajmuje przygotowanie wszystkiego od zera.

Smacznego :)



--
moje miejsce jest w kuchni :)

trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały - iwonamarta83 16.01.13, 00:34    
Re: trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały - mhr2 16.01.13, 13:50    
Re: trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały - kuchniazone 17.01.13, 13:38    
Re: trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały - iwonamarta83 17.01.13, 14:37    
Re: trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały - kuchniazone 18.01.13, 16:52    
Re: trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały - sarna3 22.01.13, 11:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd