FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

tarta z camembertem i pieczarkami

przepis z newslettera ,,ugotuj to"

,,Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g możesz użyć mrożonego), farsz: 300 g
pieczarek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżka świeżego
tymianku, 1 jajko, 100 g sera camembert (dojrzałego temp. pokojowa), 80 ml
mleka, 50 g śmietany 22 proc., 20 g orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy lub
oleju, sól, pieprz, 1 białko do posmarowania brzegów ciasta, gałązki świeżego
tymianku do dekoracji
Przepis:
Pieczarki oczyść, umyj i osusz, pokrój w plastry i przesmaż na oleju. Dopraw
solą i pieprzem, a gdy grzyby będą miękkie, dodaj posiekane czosnek i zioła,
wymieszaj. Duś, aż prawie cały płyn odparuje. W miseczce trzepaczką roztrzep
jajko, dodaj mleko i śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w plasterki.
Ciasto rozwiń i lekko rozwałkuj, przenieś na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Na środku ciasta, zachowując ok. 5-cm odległość od brzegu,
równomiernie rozłóż farsz z pieczarek i zawiń brzegi ciasta, formując okrągłą
tartę. Na wierzchu farszu ułóż plastry sera i ostrożnie ? tak by masa nie
wypłynęła poza tartę ? rozlej masę jajeczną, Na koniec posyp grubo posiekanymi
orzechami i pieprzem. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (180 st. C z włączonym
termoobiegiem) i piecz ok. 20-25 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto ładnie
zrumieni. Ważne - podczas pieczenia staraj się nie otwierać piekarnika. Po
wyjęciu z pieca odczekaj 3-4 minuty i podawaj. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska"



--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

tarta z camembertem i pieczarkami - inaa1 23.01.13, 19:14    
Re: tarta z camembertem i pieczarkami - kuchniazone 23.01.13, 19:23    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd