FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

sernik marmurkowy

przepis z ,,Moich Wypieków"
www.mojewypieki.com/przepis/sernik-marmurkowy
,,Składniki na spód brownie:
50 g masła
40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej
mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i
powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego
przestudzenia.

Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli
wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia.
Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na
spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12
- 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować (lub
utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie
ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko
przestudzoną czekoladą na gładką masę.

Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę
masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w
masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy,
nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.

Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą
wodną*. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika, posmarować polewą
śmietankową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko
uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Schłodzony sernik oprószyć kakao.

Polewa śmietankowa:

pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru

Składniki dobrze wymieszać.

* sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku
żaroodporne naczynie z wrzącą wodą"


można śmiało zrezygnować ze spodu brownie. sernik piekłam też bez polewy
śmietanowej i bez pary wodnej. sama masa jest dość rzadka. zamiast mąki
ziemniaczanej dałam budyniu waniliowego - tyle ile w przepisie, ale gdyby było
więcej myślę, że nie odbiło by się zbytnio na konsystencji ciasta.
zdecydowanie lepiej użyć czekolady gorzkiej, bo dobrze równoważy słodycz masy
serowej.

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

sernik marmurkowy - inaa1 26.01.13, 15:21    
Re: sernik marmurkowy - novinka1 26.01.13, 20:51    
Re: sernik marmurkowy - novinka1 26.01.13, 20:52    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd