FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Rigatoni z kurczakiem

Rigatoni z kurczakiem w sosie pieczarkowo - czosnkowym

Makaron rigatoni (penne lub inne świderki)
udka bez skóry i kości
4 wielkie pieczarki
1 cebula
1 główka czosnku
100g serka Philadelphia - najlepiej szczypiorkowy
mleko
cienki plaster masła
majeranek
pieprz
sól/cukier do smaku

Zaczynamy od mięsa. Nie wiem, czy juz Wam wspominałam, ale kompletnie jestem
zakochana w udkach bez skóry i kości, mięso jest delikatne, kruche i bardzo soczyste.
Możemy użyć tez piersi, więc wybór należy do was.

Rozgrzewamy patelnie i podsmażamy kawałki mięsa, aż się zarumienią, posypujemy
majerankiem i odrobiną soli. Jak kurczak nam już dojdzie to przekładamy na talerz, a na
patelnie wrzucamy poszatkowane pieczarki, cebulę i pokrojone drobno cztery ząbki
czosnku. Musimy uważać, żeby nam się czosnek nie spalił, smażymy na średnim ogniu.
Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę pieprzu świeżo zmielonego.

Jak będziemy mieli wrażenie, ze wszystko nam się robi za suche to dodajemy plaster
masła i parę łyżek mleka. Mleko jest świetną poduszką powietrzną dla czosnku i cebuli,
świetnie łagodzi odór i sprawia, ze nie są takie ciężko strawne. Ja zawsze staram się
wcisnąć trochę mleka tam gdzie używam dużo czosnku lub smażonej cebuli. Teraz
wyciskamy pozostały czosnek i chwilę dusimy.

W miedzy czasie oczywiście wstawiliśmy makaron, który jest już prawie gotowy. Ale
wracamy do sosu. Bierzemy kubek i podkradamy z makaronu wodę i dodajemy do sosu.
Pomysł odgapiony od Jamiego Olivera. Nic w przyrodzie się nie marnuje, woda jest juz
zagęszczona od makaronu i daje do tego bardzo specyficzny smak plus aksamitne
zakończenie. Pamiętajmy tylko, że woda jest już słona, więc łatwo przesolić. Przyznaje się
bez bicia, ze mnie tak się przytrafiło za pierwszym razem. Teraz juz tylko wykończenie,
wkładamy mięso i 100g serka, mieszamy aż wyjdzie nam gładka, trochę nieciekawa w
kolorze aksamitna "zupka". Gotowe, podajemy z makaronem.


--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Rigatoni z kurczakiem - sznupkowie 05.02.13, 12:45    
Re: Rigatoni z kurczakiem - mhr2 05.02.13, 12:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd