FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

wieprzowina z porem, pieczarkami i pieprzem

Ostatnio cały czas coś gotuję z przepisów Nigela Slatera. Jest to chyba jeden z niewielu
autorów przepisów, którego książkę kupiłabym w ciemno. Poniższy przepis jest całkiem
prosty, ale jest to szlachetna prostota - wszystko tu do siebie pasuje, nic dodać, nic ująć.

WIEPRZOWINA Z POREM, PIECZARKAMI I MARYNOWANYM ZIELONYM PIEPRZEM


500 g wieprzowiny pokrojonej na gulasz (u mnie łopatka)
650 g porów, pokrojonych na kawałki wielkości 2 cm (ok 4 pory)
500 g pieczarek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
500 - 600 ml bulionu drobiowego
4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
pęczek pietruszki, posiekanej
140 ml śmietanki 30 lub 36%
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
masło do smażenia porów i pieczarek
sól i pieprz do smaku

W brytfannie lub dużym garnku rozpuszczamy masło i dusimy pory pod przykryciem ok. 15
minut (nie rumienimy). Na oleju lub smalcu podsmażamy łopatkę (najlepiej partiami, aby
nie obniżyć zbytnio temperatury tłuszczu) i dodajemy do porów. Następnie na maśle
podsmażamy pieczarki i gdy będą złociste dodajemy do porów i mięsa. Zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy liście laurowe i ewentualnie sól. Dusimy pod przykryciem na małym
ogniu ok godziny (Nigel piekł w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez ok 50 -60
minut). Pod koniec gotowania dodajemy marynowany pieprz, pietruszkę i zalewamy
śmietanką wymieszaną z mąką. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.
--
www.o-smaku.blogspot.com

wieprzowina z porem, pieczarkami i pieprzem - erkatka 05.02.13, 21:05    
Re: wieprzowina z porem, pieczarkami i pieprzem - erkatka 05.02.13, 21:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd