FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Dyski z czekolady mlecznej

Przepis mojego męża Gildasa.
Już prawie trzy miesiące, od kiedy mój ukochany sam robi czekoladki. Miałam
już okazję zjeść czekoladki z marcepanem, czekoladki ? la Bounty, czekoladki z
ganaszem orzechowym i kawowym. Kilka dni temu, mój mąż przygotował przepyszne
czekoladowe dyski z bakaliami. Połowa jest już zjedzona.


Składniki
200g mlecznej kuwertury
rodzynki
orzechy laskowe
orzechy włoskie
migdały
wiórki kokosowe ?

Przygotowanie
Po pierwsze należy podkreślić wagę temperowania czekolady. Temperowanie to nic
innego, jak podgrzewanie czekolady do pewnej temperatury, następnie
schładzanie jej i ponowne podgrzewanie. Robi się to po to, aby czekolada po
zastygnięciu błyszczała i była chrupiąca.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej tak, aby jej temperaturę była między 45 °
C i 50 ° C (temperatura topnienia czekolady mlecznej). Wyjąć czekoladę z
kąpieli wodnej i poczekać, aż osiągnie temperaturę 27 ° C lub 28 ° C
(temperatura krystalizacji). Następnie podgrzać czekoladę w kąpieli wodnej do
29 ° C lub 30 ° C (temperatura pracy). Powyższe temperatury odnoszą się
jedynie do czekolady mlecznej. Dla innych czekolad te parametry są różne.
W celu uformowania dysków można użyć formy lub uformować je ręcznie za pomocą
łyżeczki. Gildas użył formy silikonowej. Formę należy wypełnić płynną
czekolada. W metodzie z łyżeczką, należy wylać czekoladę na deskę pokrytą
papierem do pieczenia. Czekolada będzie tworzyć krążki mniej lub bardziej
regularne.
Następnie na każdym dysku należy umieścić ulubione bakalie. Aby dyski
stwardniały, trzeba je pozostawić w temperaturze pokojowej przez 30 minut. Po
tym czasie można je wstawić do lodówki (bez pozostawienia czekolady w
temperaturze pokojowej i wstawienie ich od razu do lodówki, czekolada zostanie
poddana gwałtownemu szokowi termicznemu, który spowoduje biały nalot na
czekoladzie).

Dyski z czekolady mlecznej - martah78 14.02.13, 07:26    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd