FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Makaron z sosem grzybowo-pietruszkowym na boczku

Składniki (4-5 osób)

500g makaronu
300g wędzonego boczku
50g suszonych grzybów
100g serka Philadelphia (smakowy)
pęczek zielonej pietruszki
1 cebula
sól
cukier
pieprz
tymianek
czosnek
olej
sos sojowy

Makaron gotujemy taki jaki mamy, albo taki jaki lubimy, bo praktycznie każdy pasuje. Ja
mam swój sposób na dobrze ugotowany makaron. Na wrzącą posoloną wodę wrzucam
makaron i automatycznie zmniejszam gaz na "3". Sprawdzam ile zaleca gotować
producent, odejmuję od tego minutę i jakieś 2 minuty przed końcem dolewam trochę
oliwy. Kiedyś dolewałam na samym początku, ale Jamie Oliver kazał na końcu lub wcale,
więc tak robię i faktycznie efekty lepsze. Makaron odcedzamy, nie płuczemy. Zachowujemy
pół szklanki wody z makaronu, to będzie nasze wykończenie do sosu.

Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy pod przykryciem, przynajmniej 2-3 godziny.
Każde grzyby się nadadzą, no może muchomory nie za bardzo, chyba że to obiad dla
ukochanej teściowej. Ale już, wracamy do gotowania, bo nie będzie obiadu z żartowania ,
a z rymowania tym bardziej. Grzyby staramy się moczyć w niewielkiej ilości wody, bo
chodzi nam o to, żeby wyciągnąć z nich tylko ten aromatyczny soczek, a nie zupę. Po
wyciśnięciu grzybów z wody, szatkujemy je wedle uznania, a sok z grzybów dolewamy do
wody z makaronu i odstawiamy na bok. Ja użyłam mieszanki włoskich grzybów, ale nasze
polskie pewnie będą o niebo lepsze.


Rozgrzewamy patelnie, dajemy z dwie łyzki oleju, pokrojony boczek w drobną kostkę lub
paski, cebulę pokrojoną w talarki. Smażymy na złoto dodając odrobinę cukru, łyżeczkę
tymianku, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę czosnku. Jak nam się to już ładnie zasmaży to
dodajemy posiekane grzyby i połowę posiekanej pietruszki, pamiętajmy, że w łodygach
jest całą esencja i witaminy pietruszki. Smażymy jakieś 5 minut na średnim gazie.
Zalewamy teraz to wodą z grzybów i makaronu.

Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut na małym gazie. Jeżeli grzyby będą twarde to
dusimy następne 5 minut. Dodajemy trzy łyżki sosu sojowego i 100g serka Philadelphia.
Mieszamy dokładnie, dodajemy resztę posiekanej pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku
o ile to konieczne i łączymy z makaronem. Smacznego! Gotowe w mgnieniu oka.



--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Makaron z sosem grzybowo-pietruszkowym na boczku - sznupkowie 22.02.13, 22:58    
Re: Makaron z sosem grzybowo-pietruszkowym na boc - vandikia 22.02.13, 23:04    
Re: Makaron z sosem grzybowo-pietruszkowym na boc - sznupkowie 23.02.13, 08:44    
Re: Makaron z sosem grzybowo-pietruszkowym na boc - sznupkowie 23.02.13, 08:54    
Re: Makaron z sosem grzybowo-pietruszkowym na boc - pulcino3 23.02.13, 19:15    
Re: Makaron z sosem grzybowo-pietruszkowym na boc - bene_gesserit 24.02.13, 10:26    
Grzyby leśne powinny być gotowane ok. 50 minut - iga.b 25.02.13, 10:55    
Re: Grzyby leśne powinny być gotowane ok. 50 minu - mhr2 25.02.13, 12:46    
Re: Grzyby leśne powinny być gotowane ok. 50 minu - erkatka 25.02.13, 19:32    
Re: Grzyby leśne powinny być gotowane ok. 50 minu - sznupkowie 25.02.13, 20:18    
Re: Grzyby leśne powinny być gotowane ok. 50 minu - erkatka 25.02.13, 20:55    
Re: Grzyby leśne powinny być gotowane ok. 50 minu - sznupkowie 25.02.13, 21:03    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd