FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Kartacze

*Kartacze*

około 2 kg ziemniaków obranych
mąka ziemniaczana - 1 lub 2 łyżki
cebula - duża sztuka
mięso wołowe gotowane - 60 dag
olej
sól
pieprz kolorowy

Obrane ziemniaki dzielimy na pół. Jedną część gotujemy w osolonej wodzie natomiast
drugą ścieramy na tarce. Starte ziemniaki pakujemy do pieluchy tetrowej lub złożonej na
pół gazy. Wyciskamy solidnie sok do miski. Ziemniaki muszą być dokładnie odciśnięte by
kluski się udały. Sok w misce odstawiamy aby obecna w nim skrobia zdążyła się osadzić na
dnie.

Ziemniaki które ugotowaliśmy musimy przestudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć
przez praskę. Mieszamy ziemniaki surowe z ugotowanymi dodając skrobię z miseczki.
Odlewamy delikatnie wodę z miski tak by na dnie pozostał biały wilgotny proszek - to
wspomniana skrobia. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli jest zbyt klejące się do rąk i do miski
dodajemy mąki ziemniaczanej. Nie każdy ziemniak ma wystarczająco dużo skrobi w sobie.
Smaku nie zepsujemy, a ułatwimy sobie lepienie i gotowanie kartaczy. Masę doprawiamy
odrobiną soli.

Mięso mielimy w maszynce. Użyliśmy pręgę wołową, która nam została po gotowaniu
krupniku. Cebulę siekamy w drobną kostkę i złocimy na 2 łyżkach oleju. Usmażoną cebulę i
pozostały tłuszcz mieszamy z mięsem. Wyrabiamy masę rękami aż stanie się elastyczna i
łatwa w formowaniu mięsnych kulek. Doprawiamy solidnie pieprzem kolorowym i solą.

Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości męskiej dłoni bez palców. Na każdym placku
układamy owal mięsa. Zamykamy ziemniaczany placek podobnie jak przy robieniu
pierogów. Łączymy brzegi i delikatnie formujemy z klusek charakterystyczny dla kartaczy
kształt cygara. Stąd też prawdopodobnie inna nazwa tych litewskich klusek czyli cepeliny.

Gotujemy kluski na osolonej wrzącej lecz nie hulającej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Podajemy z cebulką lub skwarkami.
--
...piszę o wszystkim co ważne choć z pozoru niepoważne. Mnóstwo historyjek z
rodzinnego życia i wiele ciekawych przepisów na doskonałe domowe jedzenie :)
Zapraszam na nasz blog: Familijny

Kartacze - srk76 23.02.13, 22:07    
Re: Kartacze - matylda1001 24.02.13, 01:03    
Re: Kartacze - pulcino3 24.02.13, 10:41    
Re: Kartacze - srk76 24.02.13, 11:50    
Re: Kartacze - mhr2 24.02.13, 10:49    
Re: Kartacze - misseczka 24.02.13, 13:14    
Dobra rzecz takie zeppeliny! - 363636r 24.02.13, 15:15    
Re: Dobra rzecz takie zeppeliny! - hazo 24.02.13, 16:57    
Re: Dobra rzecz takie zeppeliny! - srk76 24.02.13, 19:02    
Re: Dobra rzecz takie zeppeliny! - 363636r 24.02.13, 19:55    
Re: Dobra rzecz takie zeppeliny! - hazo 24.02.13, 20:02    
Re: Dobra rzecz takie zeppeliny! - mhr2 25.02.13, 12:08    
Re: Dobra rzecz takie zeppeliny! - hazo 25.02.13, 14:16    
Re: Dobra rzecz takie zeppeliny! - mhr2 26.02.13, 11:35    
Re: Kartacze - staua 25.02.13, 23:02    
Re: Kartacze - mhr2 26.02.13, 10:15    
Re: Kartacze - srk76 26.02.13, 11:37    
Re: Kartacze - staua 26.02.13, 17:38    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd