FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  jajka sadzone
   inaa1   03.03.13, 10:07 zarchiwizowany
przepis pochodzi z magazynu Bistro (nieistniejącego już niestety)

skład:
por, biała rzodkiew, oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 jajka.

wykonanie:
pokrojone warzywa podsmażyć, posolić, polać sokiem z cytryny, następnie
przykryć i chwilę poddusić. następnie dodać roztarty czosnek, jajka. smażyć do
uzyskania pożądanej konsystencji żółtka. posypać grubo zmielonym pieprzem.

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

  Re: jajka sadzone
   tralalumpek   03.03.13, 10:36 zarchiwizowany
ja tu widze 2 jaja a nie 4 a poza tym (juz to gdzies pisalam) jak wbijesz jaja to przykryj
patelnie pokrywka, wtedy ladnie sie zoltko 'przykryje'

  Re: jajka sadzone
   inaa1   03.03.13, 12:22 zarchiwizowany
tja... zapomniałam napisać, że zrobiłam z połowy podanych składników i już się
czepiają.

żółtka lubię w takiej postaci. kto lubi w bardziej ściętej może oczywiście przykryć.

--
fotoforum.gazeta.pl/5,2,inaa1.html
urok
pereł sznur
na huśtawce nastroju

  Re: jajka sadzone
   tralalumpek   03.03.13, 12:45 zarchiwizowany
mala uwaga, jzelei przykryjesz poprywka to zoltko zostanie w srodku lejace :)
nie 'ugotowane'
wyproboj kiedys

  Re: jajka sadzone
   tralalumpek   03.03.13, 12:47 zarchiwizowany
sorry za literowki, swiezo umalowane pazury i .....

  Re: jajka sadzone
   sznupkowie   03.03.13, 13:01 zarchiwizowany
Duszone jaja na porze juz robiłam ,ale sadzone wygladają jeszcze lepiej. Już wiem co
będę jadła na poniedziałkowe śniadanie, bo ja por to w każdej ilości.

Co do przykrywania jajek sadzonych pokrywką - nigdy w zyciu! Zabijasz białko robiąc z
niego podeszwe, wysuszasz zółtko.

Idealne jajko wedlug znawców powinno być chrupkie dookoła, białko powinno się świecić
a żóltko za dotknieciem widelca czy noza ma się ropływać jak klejąca lawa. Jajka na ogniu
nie powinno się trzymac dluzej niż półtorej minuty i nie można używac jajek prosto z
lodówki. Patelnie się rozgrzewa na dużym ogniu rozbija jajko i jedynie podważa szpatułką
od czasu do czasu, zmniejszając ogień na średni. Tak robi jajka 50% brytyjczyków.

Druga połowa smaży na średnim ogniu przez jakieś 3 minuty pod przykryką, co wywołuje
zniesmaczenie u tej drugiej połowy:)

a tak jak już jesteśmy przy jajkach - do dzisiaj nie mogę się nauczyć, ze w sklepach jajka
leżą na półkach miedzy mąką, cukrem i pieczywem, a nie w chłodziarkach przy nabiale. W
domach też jajka leżą na półce a nie w lodówkach.
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: jajka sadzone
   mona_mayfair   03.03.13, 13:06 zarchiwizowany
To chyba zależy od sklepu. W niektórych siedza w lodówce. W domu tez zawsze w lodówce
trzymam i dziwię się tym, którzy tego nie robia;p

--
[url=https://www.suwaczek.pl/][img]https://www.suwaczek.pl/cache/a5817506c1.png[/img]
[/url]

  Re: jajka sadzone
   sznupkowie   03.03.13, 13:33 zarchiwizowany
przez 10 lat nie widziałam ani jednego jajka w lodówce ani w Tesco ani w Asdzie, ani w
Morisonie, nawet u mnie za rogiem u Hindusa leża na półce obok chleba. W Lidlu leżą na
paletach obok cukru i mąki, w Tesco w alejce z chlebem.

Ja też trzymam w lodówce, ale podobno to niedobrze dla jajek, skorupy chłona zapach wilgoć
i wszystko co sie da. Jajak powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej nie
przekraczającej 20C/22C wedla zaleceń specjalistów. W kuchniach przemysłowych też leża w
tzw suchych pokojach z cukrami, mąkami itd.
--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

  Re: jajka sadzone
   mona_mayfair   03.03.13, 14:23 zarchiwizowany
U mnie sa takie sklepy jak polomarket i stokrotka, tam jajka sa w lodówce ;)
--
[url=https://www.suwaczek.pl/][img]https://www.suwaczek.pl/cache/a5817506c1.png[/img]
[/url]

  Re: jajka sadzone
   tralalumpek   03.03.13, 13:51 zarchiwizowany
sznupkowie napisał(a):

> Duszone jaja na porze juz robiłam ,ale sadzone wygladają jeszcze lepiej. Już wi
> em co
> będę jadła na poniedziałkowe śniadanie, bo ja por to w każdej ilości.
>
> Co do przykrywania jajek sadzonych pokrywką - nigdy w zyciu! Zabijasz białko ro
> biąc z
> niego podeszwe, wysuszasz zółtko.
>
> Idealne jajko wedlug znawców powinno być chrupkie dookoła, białko powinno się ś
> wiecić
> a żóltko za dotknieciem widelca czy noza ma się ropływać jak klejąca lawa. J...


tu masz przyklad jajek sadzonych i przykrytych na chwile przykrywka, to u gory jest
specjalnie dziobniete widelcem zeby bylo widac konsystencje zoltka,

jezeli cos pisze to wiem o czym pisze

  a tu zdjecie do komentarza
   tralalumpek   03.03.13, 13:52 zarchiwizowany

  Re: a tu zdjecie do komentarza
   kk345   03.03.13, 15:37 zarchiwizowany
Jak to się stało, że jedno jajko wygląda inaczej- nie było przykryte?

  Re: jajka sadzone
   tahin   03.03.13, 18:17 zarchiwizowany
Hmm, najlepsze, że dla mnie jajka i z jednego i z drugiego przepisu wyglądają
tak samo...

  Re: jajka sadzone
   staua   04.03.13, 17:31 zarchiwizowany
Ja też przykrywam, doszłam do tego dawno metodą prób i błędów, bo lubię płynne żółtko, ale ścięte
białko :-) I przykrycie na chwilę idealnie działa. Ale smaki są różne.
--
"Predicting what is going to happen in the inanimate world is a piece of cake compared with
predicting what is going to happen in the social world" - Richard Dawkins

  Re: jajka sadzone
   amused.to.death   04.03.13, 19:34 zarchiwizowany
też jestem z pcji przykrywających:D

  Re: jajka sadzone
   tralalumpek   04.03.13, 20:22 zarchiwizowany
tez wpadlam sama na to :) i jak widac ... nie sama ;)

  Re: jajka sadzone
   mhr2   04.03.13, 16:04 zarchiwizowany
jajka maja wspaniala konzystencje, no a por jest zawsze wspanialy!

--
"wer wind sät wird sturm ernten"

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd