FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ciasto milionera

...albo Caramel Shortbread, Caramel Squares, Caramel Slice, Millionaires
Shortbread, Millionaires Slice, Wellington Slice, Wellington Squares :)

Składniki na ciasto:
145g masła, w temperaturze pokojowej
180g (1 i 1/4 szklanki) mąki
50g (1/4 szklanki) drobnego cukru
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki:
150g masła
115g drobnego cukru
3 łyżki syropu kukurydzianego
400g mleka skondensowanego, słodzonego
165g czekolady gorzkiej
35g czekolady mlecznej

Piekarnik rozgrzać do 180oC. Foremkę o wymiarach 21x25 cm (lub podobnej
wielkości) posmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i miksować do czasu, aż zaczną
się łączyć w jednolite ciasto (ja przestałam miksować, gdy zaczęły powstawać
większe zbitki ciasta). Wyłożyć ciasto równomiernie do naszykowanej formy,
docisnąć do dna i wyrównać wierzch łyżką.
Piec przez 20-25 minut, na jasnozłoty kolor. Lekko przestudzić*.

W międzyczasie przygotować krem toffi: masło, drobny cukier, syrop
kukurydziany i mleko skondensowane umieścić w rondlu. Podgrzewać na małym
ogniu, ciągle mieszając**, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i
gotować jeszcze 5-10 minut, aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając (żeby się nie
przypaliła). Lekko przestudzić* i rozprowadzić równomiernie na przygotowanym
spodzie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i schłodzić, aż toffi stężeje.

Na koniec przygotować polewę czekoladową: oba rodzaje czekolady rozpuścić w
kąpieli parowej (do garnka wlewamy trochę wody, stawiamy na gazie, na garnku
ustawiamy drugie naczynie tak, żeby nie stykało się z wodą - ja używam
miseczki do rozpuszczania czekolady; do tego drugiego naczynia wkładamy
połamaną na kostki czekoladę), lekko przestudzić, rozprowadzić równomiernie na
warstwie toffi, wygładzić, schłodzić.

Ciasto przechowywać w lodówce.
Można je wyjąć na ok. 10-20 minut przed podaniem - wtedy toffi będzie się
trochę bardziej ciągnęło.

Smacznego!

* ważne, żeby ciasto i masa przy łączeniu miały podobną temperaturę
** do mieszania używam drewnianej szpatułki z prostym zakończeniem, która
dobrze zbiera wszystko z dna rondla
--
ilenia
piekarnik.blox.pl

Ciasto milionera - ilenia 03.03.13, 11:17    
Re: Ciasto milionera - pietnacha40 03.03.13, 12:00    
Re: Ciasto milionera - ilenia 03.03.13, 12:26    
Re: Ciasto milionera - pietnacha40 03.03.13, 12:28    
Re: Ciasto milionera - staua 04.03.13, 17:36    
Re: Ciasto milionera - amused.to.death 04.03.13, 17:58    
Re: Ciasto milionera - staua 04.03.13, 18:07    
Re: Ciasto milionera - ilenia 04.03.13, 18:10    
Re: Ciasto milionera - hazo 04.03.13, 19:31    
Re: Ciasto milionera - ilenia 04.03.13, 19:41    
Re: Ciasto milionera - hazo 04.03.13, 20:54    
Re: Ciasto milionera - ilenia 04.03.13, 20:58    
Re: Ciasto milionera - amused.to.death 04.03.13, 19:31    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd