FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Żeberka w "żurku"

Pomysł na zrobienie ich w sosie na bazie zakwasu do żurku poddał mi jeden z
polskich kulinarnych celebrytów, który w ten sposób przygotował kiełbasę.
Musiałem go jednak trochę go zmodyfikować, bo gdybym dodał tyle zakwasu ile
on, potrawa nie dała by się zjeść, bo byłaby stanowczo za kwaśna. Proporcję
które podałem są moim zdaniem odpowiednie, ale proponuję dolewać żurek powoli,
do smaku. Jeśli ktoś ma ochotę dodać go więcej, robi to na własną
odpowiedzialność:)


Przygotowanie:

Żeberka pokroić wzdłuż na pojedyncze kostki, posolić, popieprzyć i lekko
oprószyć mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym aż się lekko skarmelizują, dolać trochę
wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu około godziny. Po tym czasie dodać
musztardę, żurek, majeranek i dusić jeszcze pół godziny aż będą miękkie
dolewając w razie potrzeby wody, żeby konsystencja sosu była właściwa. Na ciap
kapuste. Ugotować do miękkości ziemniaki i przepłukaną (żeby nie była zbyt
kwaśna), posiekaną, kiszoną kapustę. Rozgrzać patelnię z olejem i wrzucić na
nią kapustę wraz z przeciśniętymi przez praskę lub rozgniecionymi ziemniakami.
Posolić, dobrze wymieszać i smażyć ok. 10-15 min, aż powstała masa zacznie się
lekko przyrumieniać.

Składniki dla dwóch osób:

ok 600 g żeberek wieprzowych
2 łyżki musztardy ziarnistej
ok. 50-100 ml. zakwasu na żurek
1 łyżka majeranku
mąka
olej roślinny
sól, pieprz
ziemniaki
kiszona kapusta



Żeberka w "żurku" - pookcook 08.03.13, 02:06    
Re: Żeberka w "żurku" - osla_skorka 08.03.13, 11:29    
Re: Żeberka w "żurku" - mhr2 08.03.13, 12:04    
Re: Żeberka w "żurku" - pookcook 08.03.13, 12:13    
Re: Żeberka w "żurku" - sznupkowie 08.03.13, 12:50    
Re: Żeberka w "żurku" - pookcook 08.03.13, 13:00    
Re: Żeberka w "żurku" - 363636r 08.03.13, 15:38    
Re: Żeberka w "żurku" - pookcook 09.03.13, 15:40    
Re: Żeberka w "żurku" - mhr2 09.03.13, 10:27    
Re: Żeberka w "żurku" - pookcook 09.03.13, 15:36    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd