FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

kanadyjska szarlotka froda

Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. Zmniejszyłam ilość cukru, bo była absurdalnie duża,
przeliczyłam szklanki na gramy. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje zaskakująco
dobrze jak na ilość pracy włożoną w jego przygotowanie. Robię je zawsze, gdy chcę coś upiec
a nie mam za wiele czasu.

KANADYJSKA SZARLOTKA FRODA


360 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) - w oryginale golden delicjusz,
ale każde twarde jabłka będą dobre
300 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
80 g masła
1 łyżeczka soli (składnik dosyć istotny; buduje nam słodko-słony kontrast w cieście)
2 jajka lekko ubite trzepaczką z 2 łyżkami mleka
Mieszamy suche składniki. Dodajemy masło i rozcieramy w palcach do utworzenia się kruszonki.
Dodajemy jajka rozbite z mlekiem i zagniatamy w miarę zwartą kulę. Na koniec dodajemy jabłka
pokrojone w kostkę (1 cm na 1 cm) i przekładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 22 cm.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 - 45 minut, do suchego patyczka.


kanadyjska szarlotka froda - erkatka 16.03.13, 16:39    
Re: kanadyjska szarlotka froda - veto12 17.03.13, 12:42    
Re: kanadyjska szarlotka froda - bene_gesserit 17.03.13, 12:47    
Re: kanadyjska szarlotka froda - erkatka 17.03.13, 16:14    
Re: kanadyjska szarlotka froda - bene_gesserit 17.03.13, 19:47    
Re: kanadyjska szarlotka froda - ziellonka 18.03.13, 13:47    
Re: kanadyjska szarlotka froda - erkatka 18.03.13, 18:04    
Re: kanadyjska szarlotka froda - pietnacha40 23.03.13, 20:39    
Re: kanadyjska szarlotka froda - erkatka 24.03.13, 07:06    
Proszek do pieczenia !!! - pietnacha40 24.03.13, 17:47    
Re: Proszek do pieczenia !!! - erkatka 24.03.13, 20:19    
Re: Proszek do pieczenia !!! - pietnacha40 24.03.13, 21:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd