FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

baba z ajerkoniakiem

Wilgotna, bardzo smaczna i nieskomplikowana babka.

Przepis pochodzi z dodatku GW (2006 r.)

Składniki:

5 jaj
25 dag cukru pudru
2 torebki cukru waniliowego
1 szklana oleju
1 szklanka ajerkoniaku
po 12-13 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło i tarta bułka do formy

Utrzeć jajka z cukrem pudrem i waniliowym, wlewać powoli olej, a potem ajerkoniak w d.c.
ucierając. Wymieszane 2 rodzaje mąk z proszkiem połączyć z utartą masą (konsystencja
jest płynna) i przelać ciasto do formy, tę włożyć do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika
(środkowy poziom) na godzinę - dziś ciasto wymagało dłuższego pieczenia (nie wiem,
dlaczego?). Babkę można polukrować, posypać cukrem pudrem itd.
Wszystkie składniki miksuję, nie ucieram w makutrze. Piekę w formie kamionkowej.
Babka nie wysycha - długo utrzymuje świeżość (zwykle szybko znika:))
Smacznego:)



baba z ajerkoniakiem - pies-li-kot 29.03.13, 23:54    
Re: baba z ajerkoniakiem - mitta 30.03.13, 09:09    
Re: baba z ajerkoniakiem - pies-li-kot 30.03.13, 20:50    
Re: baba z ajerkoniakiem - ania1022 05.04.13, 15:43    
Re: baba z ajerkoniakiem - pies-li-kot 05.04.13, 17:01    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd