FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zupa ziołowa z fenkułem

Składniki:

1/4 kurczaka
1 fenkuł włoski
1 por
świeża bazylia
świeża pietruszka
świeży tymianek
świeża kolendra
świeży koperek
ziemniaki
czosnek
cytryna
limonka
czerwona papryczka chili
liście kafiru
sól
pieprz
cukier
kurkuma

Zupę gotujemy niepospiesznie, jak rosół. Ćwiartkę kurczaka i pokrojonego w drobne
krążki pora zalewamy wodą, dodajemy 2 liście kafiru (można zastąpić skórką z limonki) i
cztery ząbki czosnku oraz sól. Gotujemy na małym gazie. Jak nam się kurczak ugotuje
wyciągamy go z rosołu. Drobno szatkujemy fenkuł i dodajemy do bulionu. Szatkujemy też
drobno pietruszkę, bazylię, tymianek i kolendrę. Dominować ma pietruszka i bazylia, a
tymianek i kolendra ma być delikatnym dodatkiem. Objętościowo potrzebujemy dwie garści
ziół. Dalej gotujemy na małym ogniu. Po 15-20 minutach jak fenkuł będzie juz miękki, to
dodajemy pokrojone w Kostkę ziemniaki, nie za dużo, zupa powinna być delikatna, nie za
ciężka, nie za gesta.

Jak już nam się ugotują ziemniaki to dodajemy do zupy 1 czerwoną papryczkę chili
pokrojoną w krążki. Jeżeli nie macie świeżej papryczki to dobrze jest dodać połowę
papryki czerwonej i odrobiny chili w proszku. Wyciskamy sok z całej cytryny i połówki
limonki. Dodajemy garść poszatkowanego koperku i czubatą łyżkę cukru. Cukier jest tu
konieczny, musi nam się zbalansować z cytryną i limonką. Dodajemy 3 szczypty pieprzu i 2
szczypty kurkumy, gotujemy pod przykryciem przez minutę i zupa gotowa.



--
sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/

Zupa ziołowa z fenkułem - sznupkowie 08.04.13, 21:37    
Re: Zupa ziołowa z fenkułem - mhr2 14.04.13, 11:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd