FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Żeberka w miodzie

*Żeberka w miodzie*

żeberka wieprzowe - 1,5kg
ketchup - 1 szklanka
olej - 3/4 szklanki
miód - 4 łyżki
sos sojowy ciemny - 2 łyżki
czosnek - 4 ząbki
cebula - 1 sztuka
mieszanka chilli
pieprz
sól

Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc.
Mieszamy ketchup z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo
drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka
kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki.
Nacieramy mięso solidnie solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie w temperaturze 200 stopni godzinę lub półtorej.
Można kilka łyżek marynaty dodać do rękawa. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby
mięso się pięknie zarumieniło z wierzchu. Podane na rukoli w towarzystwie buraczków i
ziemniaków staną się solidnym domowym obiadem.

PS dziś na blogu wpis o upierdliwym product placement-lokowaniu produktu w programach
kulinarnych TVN zapraszam.

--
...piszę o wszystkim co ważne choć z pozoru niepoważne. Mnóstwo historyjek z
rodzinnego życia i wiele ciekawych przepisów na doskonałe domowe jedzenie :)
Zapraszam na nasz blog: Familijny

Żeberka w miodzie - srk76 16.04.13, 09:42    
Re: Żeberka w miodzie - mhr2 16.04.13, 10:20    
Re: Żeberka w miodzie - wersja_robocza 26.04.13, 19:02    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd