FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Nic nie będę nikomu wytykać...

Skupmy się na jedzeniu.

Kaloryczność śmietany. Śmietana irlandzka najzwyklejsza ma... 38% tłuszczu i ponad 360ccal
w 100g. Chudsze śmietany są dostępne, ale z oznaczeniem low-fat, weight-watchers, single UK
cream, itp. Standardem jest 38% i to jest "cream", albo "fresh cream", nie double cream, nie
heavy whipping cream. Double cream to 48% (ubija się od samego potrząsania butelką) i
cokolwiek tłustszego od tego, co jeszcze nie będzie masłem, to chyba tylko clotted cream. Jak
widzisz okazać się może, że co chudsze style mascarpone będą dietetycznym dodatkiem do
bitej śmietany.

Nie piszę o zawartości tłuszczu dla czysto akademickiego sporu o procenty, a po to, żeby
naświetlić związany z tym problem podczas wypieku, który w przedstawionych przez się
tarteletkach zaproponowałem ominąć poprzez... uniknięcie wypieku. Jasne, są pieczone serniki
z mascarpone i taki ich między innymi urok, że zatuczone zdeka spody mają, co tak się mocno
w oczy nie rzuca, jeśli spód jest ciemny, cienki a sam sernik dobrze odleżały w lodówce, gdzie
niska temperatura tłuszcz utwardzi. Tylko po wypieku najlepiej taki sernik wyjąć z formy, żeby
wyciekły podczas wypieku tłuszcz się w spód podczas stygnięcia nie wchłonął, przydając mu
zakalcowego wrażenia. Lepiej, jeśli w pergamin/papierowy ręcznik sobie wsiąknie.

Z deserami składanymi na zimno, mimo pozorniejszej żmudności wykonania (upieczenie spodu,
wykonanie kremu, przygotowanie reszty dekoru, poskładanie w całość) jest o tyle łatwiej, że
nie trzeba szukać "żaroodpornych" składników, w dodatku zgranych tak, że się przepiekają w
tym samym czasie. I można wtedy czarować tarteletki z kruchego ciasta wypełnione
ciastkarskim kremem, na którym ułożone są świeże truskawki i kiwi, pokryte glazurą z
zaklepanego skrobią syropu, a na to jeszcze canelle z ubitej na sztywno śmietany posypanej
podprażonymi posiekanymi pistacjami. Być może to nie odpowiada stylowi rustykalnemu, czyli
blachowcom od babcinego serca, i może osoby do tego stylu nawykłe podchodzić będą do
tego, jak pies do jeża, ale też smakuje, zapewniam. Odpowiedni balans chrupa i kremowego
chlupa, kwaśnego i słodkiego i rhubarb fool nie taki znowu zły. Podany z biszkoptami, albo
okruchami ciastek, czy czekolady...

I prawie na koniec, czemu z bitą śmietaną rozrzedzone mascarpone, a nie z zabaglione. Bo
żółtka wyszły. Bo marsalę przepiłem. Bo szybciej. I naturalniej. Mascarpone ze śmietany
powstaje, w stosunkowo niezłożonym procesie. Jeśli umiesz wykonać w domu paneer, to
umiesz wykonać w domu mascarpone. Wkręca się jedno w drugie bez szwów. Jeśli będziesz
kiedyś robić tort śmietanowy i będziesz szukać przezroczystego smakowo stabilizatora do tego
kremu, który nie będzie śmietanfixem, ani żelatyną, to pomyśl o mascarpone. I od śmietany
strony: jeśli będziesz kiedyś szukać stosunkowo neutralnego smakowo rozrzedzacza do
majonezu, franżypanu, czy kremu ciastkarskiego, to pomyśl o niej.

A już na sam koniec o zupełności. Nie wiem, być może sobie teraz wymyślam, ale pod
pojęciem "zupełnie inaczej" rozumiem wyczerpująco inaczej, czyli tak oddzielnie, że jeśli dwie
rzeczy oddzielne zupełnie połączyć na powrót, to otrzymamy całość, pełnię. Zatem, jeśli smak
rhubarb foola połączyć z zupełnie innym smakiem, jakim miałby być smak tarty z mascarpone i
rabarbarem, to w rezultacie powinniśmy otrzymać smak absolutny, pełną smakową paletę, a
więc wszystkie możliwe i niemożliwe smaki w jednym smakowym universum... Czy podążasz
za moim tokiem rozumowania, czy może głupstwa pletę?

Bita śmietana smakuje podobnie jak mascarpone. Zupełnie podobnie. ;o)

--
Zamienię żonę na królestwo - najlepiej mieszczące się na małej tropikalnej wyspie,
nieprzesadnie upstrzonej turystami.

Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - bucefal_macedonski 12.05.13, 00:47    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - staua 12.05.13, 02:17    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - erkatka 12.05.13, 09:13    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - erkatka 12.05.13, 08:45    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - pietnacha40 12.05.13, 14:01    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - staua 12.05.13, 15:33    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - pietnacha40 12.05.13, 16:03    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - shachar 12.05.13, 23:13    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - lashqueen 12.05.13, 15:51    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - staua 12.05.13, 16:58    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - lashqueen 13.05.13, 07:19    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - pietnacha40 13.05.13, 08:32    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - lashqueen 13.05.13, 10:21    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - tralalumpek 13.05.13, 10:28    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - shachar 13.05.13, 10:33    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - staua 13.05.13, 13:57    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - staua 13.05.13, 13:53    
Wyjasnienie koncowe nieporozumienia - bucefal_macedonski 14.05.13, 15:30    
Re: Wyjasnienie koncowe nieporozumienia - erkatka 14.05.13, 17:49    
Nic nie będę nikomu wytykać... - bucefal_macedonski 14.05.13, 20:30    
Re: Nic nie będę nikomu wytykać... - erkatka 14.05.13, 21:16    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - bene_gesserit 14.05.13, 15:57    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - staua 14.05.13, 23:04    
Fanka ciast ciapatych - pietnacha40 15.05.13, 00:12    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - iwonamarta83 15.05.13, 00:13    
Re: Tarteletki z mascarpone i rabarbarem - bene_gesserit 15.05.13, 00:17    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd