FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

wiosenne gołąbki z cukinią

1 główka kapusty (młodej, wybrałam największą, jaka była, a była bardzo mała - może z
15-18cm średnicy miała?)
500g cukinii (u mnie 4 małe,bardzo małe, nie obierałam)
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
sól, pieprz, liście laurowe 3szt,
100ml suchego ryżu basmati
300ml bulionu (ja dodałam warzywnego)

sos do polania przed pieczeniem: puszka pomidorów krojonych, sól, pieprz, bazylia,
oregano, czosnek posiekany- mieszamy razem tylko.



Surowe mięso, surowy ryż, cukinia pocięta na drobne kawałki, sól, pieprz, - całość
mieszamy na jednolita masę.
Kapusta - odrywamy skrajne liście, resztę wkładamy do garnka z wrząca wodą, wbijamy
widelec w głąb i odkrawamy po jednym liściu, każdy odcięty liść wrzucamy do lodowatej
wody. Przed zawinięciem gołąbków odkrawamy jeszcze twardą część liścia od strony
zewnętrznej. W ten sposób uzyskujemy miękkie liście, które nie będą pękały podczas
zawijania.
Gołąbki układamy w naczyniu, w którym będą się piekły, na spód układamy liście, które
były za małe do zawinięcia (dzięki temu potrawa nie przywrze nam do spodu naczynia.
Całość polewamy sosem przygotowanym z pomidorów oraz bulionem do połowy
wysokości naczynia. Pieczemy pod przykryciem około 1,5h, w tym około 10 ostatnich minut
bez przykrycia aby zrumienić wierzch.
--
moje miejsce jest w kuchni :)

wiosenne gołąbki z cukinią - iwonamarta83 15.05.13, 08:03    
Re: wiosenne gołąbki z cukinią - linn_linn 16.05.13, 16:47    
Re: wiosenne gołąbki z cukinią - staua 16.05.13, 17:22    
Re: wiosenne gołąbki z cukinią - imbirka 19.05.13, 15:36    
Re: wiosenne gołąbki z cukinią - anetkarobert 29.05.13, 01:28    
[...] - alinka_li 29.05.13, 16:18    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd