FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczową

Przepis ten znalazłam w bożonarodzeniowym dodatku do Gazety Wyborczej z 2005 r. Pieczeń
jest niezwykle aromatyczna, sos składa się z kilku warstw smakowych, które rewelacyjnie się
ze sobą komponują. Danie jest raczej czasochłonne, co więcej, lubię jeść tak przyrządzoną
pierś z ziemniakami według przepisu Gordona Ramseya, które też wymagają trochę zachodu,
ale efekt jest tego zdecydowanie warty.

PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z SZAŁWIĄ I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Z SOSEM CEBULOWYM

indyk:

pierś z indyka o wadze około 1,2 kg
3 łyżki drobno posiekanej szałwii
skórka otarta z 1,5 pomarańczy
4 łyżki masła
0,5 łyżki soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz indyka
oczywiście). Tak przygotowaną mieszanką nacieramy pierś z indyka, przekładamy do brytfanny
i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 1
godziny (w zależności od tego jak gruba jest pierś z indyka czas może się różnić). Od czasu do
czasu wyciągamy pieczeń i polewamy ją sosem powstałym podczas pieczenia.

sos cebulowy:
3 szklanki wywaru z kurczaka
3 cebule (30 dag)
2 liście laurowe
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki octu balsamicznego
2 łyżki posiekanej szałwii
masło do podsmażenia cebuli
Jedną cebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka z wywarem z kurczaka, dodajemy liście
laurowe i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Przecedzamy wywar. Pozostałe dwie
cebule kroimy w piórka i smażymy na maśle aż się zeszklą (nie rumienimy). Dodajemy szałwię i
mąkę, dobrze mieszamy. Powoli dodajemy wywar, cały czas mieszając aż powstanie dosyć
gęsty sos. Cebulę możemy zostawić lub wyrzucić jeśli chcemy dodatkowo podać sos na stole
w sosjerce. Wyciągamy upieczoną pierś indyka z brytfanny, przykrywamy folią aluminiową i
zostawiamy w ciepłym miejscu, dzięki czemu soki w mięsie rozłożą się bardziej równomiernie w
pieczeni, co da bardziej soczyste mięso. Do sosu cebulowego dolewamy sos, który wytopił się
podczas pieczenia mięsa. Do brytfanny wlewamy ocet balsamiczny, doprowadzamy do wrzenia
i nieco redukujemy. Stopniowo dodajemy do sosu, sprawdzając czy dana ilość octu nam
odpowiada, bo łatwo tutaj zagłuszyć smak sosu zbyt dużą ilością octu. Pierś z indyka kroimy
na plastry i polewamy sosem.

FONDANT POTATOES (z książki Gordon Makes it Easy)

Trudno to w zasadzie nazwać przepisem, jest to bardziej sposób przygotowania ziemniaków
dlatego też nie podaję dokładnych proporcji.

Ziemniaki kroimy na grube plastry, wkładamy do garnka z bulionem z kurczaka i doprowadzamy
do wrzenia (Gordon dopuszcza tutaj użycie bulionu z kostki dobrej jakości, ale staram się
wykorzystywać domowy wywar, którego można potem użyć jako bazy do zupy). Gotujemy
około 10 minut - ziemniaki muszą być ugotowane, ale w miarę jędrne i twarde, żeby się nie
rozpadły podczas smażenia. Na dużej patelni rozpuszczamy masło (Gordon wrzuca jeszcze po
gałązce rozmarynu, tymianku i 3 - 4 ząbki czosnku), czekamy aż się lekko spieni i układamy
ziemniaki w jednej warstwie (jeśli przygotowujemy te ziemniaki dla większej ilości osób, trzeba
smażyć na dwóch patelniach). Smażymy aż ziemniaki nabiorą złotego koloru, przewracamy na
drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Oczywiście cały czas pilnujemy, żeby masło nie
zaczęło się palić. Tak przygotowane ziemniaki podajemy od razu.

--
www.o-smaku.blogspot.com

pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczową - erkatka 05.06.13, 19:44    
Re: pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczow - bucefal_macedonski 05.06.13, 21:14    
Re: pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczow - erkatka 05.06.13, 21:43    
Re: pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczow - bucefal_macedonski 05.06.13, 22:04    
Re: pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczow - erkatka 06.06.13, 13:58    
Re: pierś z indyka z szałwią i skórką pomarańczow - roseanne 05.06.13, 23:32    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd